Klik for at vende tilbage til forsiden  Klik for at sende os en e-mail   

 Hvem er vi
 Hvad kan vi
 Hvad gør vi
 Turkalender
 Kulmulen
 Fangster
 Konkurrence
 Rekorder
 Top 5 lister
 Farum Sø
 Furesø
 Bestyrelsen
 Artikler
 Links
 Infomail
 Indmeldelse

Farum Lystfiskerforenings klubhus - Fiskerhytten - Farumgårds Allé 32, 3520  Farum, tlf. 44 95 47 16

Fluefiskeri - de almindelige fejl


Af Jørn Mossin og Ken Milton


Hold rigtigt

Grebet på fluestangen er meget diskuteret, men det må anbefales at man holder som på en skruetrækker, når man skal skrue en skrue i, i skulderhøjde. Det er selve Imgrene som skal holde om håndtaget og bagefter må der ikke være mærker i håndfladen af ens negle.

Man bliver træf i de muskler som styrer Imgrene efter kun 5 minutters intens kastetræning. Derfor drejer det sig om at optræne disse muskler, som sidder i underarmen og samtidig Imde et greb på stangen som er tilstrækkeligt og ikke for hårdt så man låser sit håndled.

For hurtigt løft

Det næste som volder problemer er selve løftet til bagkastet. Mange gør det for hurtigt således at linen, af centrifugalkraften bliver slynget i en stor bue op over hovedet. Man kan faktisk starte kastet kl10.30 og så med en hurtig acceleration derfra og til kl 13.00 få en pæn line bugt. Hvis der alligevel kommer flere bugter i linen, så skyldes det at stangen ikke blev stoppet kl13.00. Dette stop skal være så brat, som hvis hånden stoppes af en mur - dette er meget vigtigt!!!

Bøj armen

Stangen skal ikke svinges med en stiv strakt arm højt hævet over hovedet. Generelt skal hånden ikke løftes over øjenhøjde. Det er linens vægt som skal bøje stangen og det er nødvendigt at bruge håndleddet for at få tilstrækkelig acceleration af linen, men så skal der passes på at det ovennævnte 'kl. 13-stop' overholdes, for ellers får man 2 linebugter og det er ikke meningen.

Kroppens vinkel til kasteretningen

Da det drejer sig om at få et pænt lige bagkast, er det praktisk at holde en skrå vinkel til kasteretningen med skuldrene, så man kan se sit bagkast uden at få hold i nakken. Hvis man ikke kan se sit bagkast er det næsten umuligt at rette på det og få det til at se pænt ud. Det er
praktisk at vænne sig til de 'skrå skuldre' for ofte er der forhindringer, så som pigtrådshegn, træer og tilskuere i bagkastet som skal undgås.

Hold stangen bagude

En almindelig fejl hos mange begyndere er at medens linen vandrer bagud så glider stangen lige så stille fremad fra kl. 13-positionen til kl. 12 eller 11 og så er der ikke ret meget fremkast at gøre godt med - husk at holde stangen tilbage ved kl13 eller 13.30. Faktisk er det bedre at lade stangen vandre længere bagud, for så får man en længere kraftfase i fremkastet

Vindknuderne

Fluefiskerens største problem er Tailing Loops (TL) og/eller vindknuder, som er 2 sider afsamme sag. TL har flere årsager, så som for blød stangspids, for brat igangsætning af fremkastet og dårlige forfang. Det er sjældent kun en af dem som alene er skyld i TL. Der sker det at stangspidsen slår bagud ved fremkastets begyndelse og laver en forkert bugt i linen bagved den
egentlige linebugt. Derfor er det nødvendigt at man kan føle at linens vægt har spændt stangen en lille smule, inden man trykker den af i fremkastet. Derved undgår
man at stangspidsen slår bagud i kastets begyndelse. Det bliver selvfølgelig nemmere hvis man har en stang som ikke er slasket i spidsen og et godt forfang.

Set ovenfra

3-dimensionelle linebugter er også et problem, men hvis man holder ryggen stiv og skuldrerne i samme vinkel under hele kastet, så formindskes problemet. Eventuelt kan man i begyndelsen holde stangen vandret, her betyder 'rokkende skuldre' ikke så meget. Hæv derefter kasteplanet langsomt op mod lodret, men hold skuldrene i ro - det hjælper.

Ligeledes er det uheldigt at rokke frem og tilbage med hele kroppen under kast - brug kroppen som kontravægt og lad armene og stangen gøre arbejdet.

Den svære timing

Dobbelttræk er svært at lære, for det virker modstridende når man prøver det første gang. Jeg kender ingen nem opskrift på at lære det hurtigt, men vil anbefale det efterfølgende. Få fat i eller lån en synkende WF line med kort klump, som er 1 eller 2 numre for tung til stangen. Friktionen af den tynde skydeline er så lille at det med venstre hånd er muligt at mærke hvad stang og line gør. Ind imellem hjælper det at lukke øjnene og føle sig frem til hvornår der skal trækkes. Trækket skal falde samtidig med at der er maksimal spænding/bøjning af stangen.

Venstre hånd skal bevæges foran stangen og i kaste-planet. Hvis man, som mange gør, dobbelttrækker ude til siden laver man en kurve, ud til siden i stangen og så har man igen en 3-dimensionallinebugt. Dette skyldes at stangspidsen, set ovenfra, bliver ført i en kurve i stedet for i en lige linie.

Klap hesten

Den unode som det er sværest at slippe af med er at man er tilbøjelig til at give fremkastet den sidste ekstra (og for meget) kraft, så der går kage i det. Den bedste medicin er meget træning hvor man blindkaster med linen og så bare slipper blindkastet, uden at give det et ekstra spark. Shooting Heads og WF -liner flyver længere og pænere når skydelinen smutter ud af fingrene på en, end når man anstrenger sig alt hvad man kan.

Få det til at se pænt ud - så kommer længden af sig selv

Det er svært at lade være med at kaste så langt man overhovedet kan og at prøve at komme endnu længere. Det bedste er faktisk at få kastet til at ligne et reklamefoto for nye stænger eller liner, med en kort line og så gradvis forøge længden. Længden må dog ikke øges mere end at man stadig har fuld kontrolover line-bugten - Ja det kræver tålmodighed og megen øvelse.

Et kast på 30 meter er et langt kast og selv dem som kaster rigtig langt kommer sjældent ud over 35-37 meter når kastet bliver målt med et målebånd.

Jørn Mossin/Ken Milton