Klik for at vende tilbage til forsiden  Klik for at sende os en e-mail   

 Hvem er vi
 Hvad kan vi
 Hvad gør vi
 Turkalender
 Kulmulen
 Fangster
 Konkurrence
 Rekorder
 Top 5 lister
 Farum Sø
 Furesø
 Bestyrelsen
 Artikler
 Links
 Infomail
 Indmeldelse

Farum Lystfiskerforenings klubhus - Fiskerhytten - Farumgårds Allé 32, 3520  Farum, tlf. 44 95 47 16

Suderfiskeri fra båd


Af Theis Kragh

Med foråret og sommerens komme starter også sæsonen for at fiske store rogntunge sudere igen er meget tæt på.

Suderen er en af de fisk, der virkelig giver en formidabel fight samtidig med, at den ikke er så supersvær at få til at hugge. Fiskeriet kommer til at foregå fra båd, så det mest optimale vil være at fiske med flåd og naphagl eller slæb.

Da det ikke er de store dybder eller afstande, der fiskes på, er flåd af typen waggler mellem 3-5 AA et glimrende valg (der skal dog kunne påsættes knæklys). Der er imidlertid nogle dage, hvor rudskallerne kan blive lidt af en pestilens, og her vælger jeg gerne at gå lidt op i størrelse for at kunne få agnen hurtigere til bunden. Det skal siges, at rudskallerne ikke altid er af den helt lille kaliber. De sidste par år er der fanget fisk oppe i klasse med danmarksrekorden.

Som agn virker orm, majs, maddiker og mini-boilies glimrende. Der syntes ikke at være de store præferencer hos suderne - dog er skallerne meget glade for maddiker!!! Da jeg normalt bruger ret store agn for at sortere de mindste skaller væk, går jeg også op i krogstørrelse til en str. 8 eller 10. Størrelsen af krogen virker ikke som om den afskrækker fiskene, og de større kroge gør, at man kan holde fisken lidt hårdere uden at blive nervøs.

Egnede stænger til brug til dette fiskeri er lidt kraftigere medestænger, så som Drennans ”Tench float” eller Drennans ”Specialist”. En almindelig let 9-10 fod kyststang kan dog sagtens anvendes. Hjulet skal være i den samme klasse som stangen og 0,20-0,25 line er passende. 

Fiskene holder generelt til langs med de talrige åkandebælter, hvor de afpatruljerer bestemte ruter. De områder, hvor fiskene søger føde, finder man hurtigt idet fiskene er meget aktive her. De lader sig tit afsløre af skyer af bobler eller mudret vand (på lavt vand).

Rullende fisk er et godt tegn på, at der er fisk i området, men det er ikke altid ensbetydende på at den/de tager føde til sig. Det er meget ofte et godt tegn, men jeg har også være udsat for at der har været fisk, der her rullet mange gange lige oven på flåddet uden det mindste tegn på nap. I disse tilfælde er det tit nok at rykke flåddet 1-2 meter væk og så kommer hugget.

Andre dage er suderne ”specielle”. Forskellen på 5-6 fisk og ikke et hug kan være 10 cm til højre eller venstre.

Generelt kan det dog siges, at suderen ikke er en specielt svær medefisk, og den er normalt lige til at gå til for alle. Huggene er ofte meget kontante, og der plejer sjældent at være tvivl om, at det er suder.

Fiskes der med naphagl bliver flåddet typisk løftet 1-2 cm, hvorefter det bliver trukket under i en jævn bevægelse.

Er metoden slæb bliver flåddet normalt trukket skråt under i en jævn bevægelse.

Mvh Theis Kragh, Farum LF


Copyright © 2004 Theis Kragh / Farum Lystfiskerforening.