Klik for at vende tilbage til forsiden  Klik for at sende os en e-mail   

 Hvem er vi
 Hvad kan vi
 Hvad gør vi
 Turkalender
 Kulmulen
 Fangster
 Konkurrence
 Rekorder
 Top 5 lister
 Farum Sø
 Furesø
 Bestyrelsen
 Artikler
 Links
 Infomail
 Indmeldelse

Farum Lystfiskerforenings klubhus - Fiskerhytten - Farumgårds Allé 32, 3520  Farum, tlf. 44 95 47 16

Familie og fisketur i Florida


Af Peter Silberg
 

Denne sommer var jeg med familien i Florida USA for at besøge den amerikanske gren af familien. Når man er bidt af fiskeri, som jer er, har man selvfølgelig altid sin rejsestang og hjul med i kufferten, når man er af sted.

Turen gik først via Island til Orlando Florida, hvor både Sea World, Disney World og Downtown Disney blev besøgt. Herefter gik turen med bil til St. Augustine, som ligger i den nordlige del af Floridas østkyst. Vi havde lejet en lejlighed i et lukket kompleks, som lå direkte ud til Atlanterhavet, og når vi sad på altanen i 35 graders varme, kunne vi se direkte ud på det smukke blå hav hvor Pelikanerne jævnligt fløj forbi i flokke på 10 til 20 stykker.

Man hører om Biggame fiskeri i det sydlige Florida, med både store Tun, Blue Marlin og Tarpun som fangster, men hvad kan man fange i det nordlige Florida?

Den første dag vi var ved stranden for at bade med ungerne, kunne vi se delfiner springe tæt ved land. Herudover spottede jeg et par fyre som stod og fiskede fra land med et par almindelige kyststænger og et par overdimensionerede fladfiskeforfang. Det skulle afprøves.

Næste dag kørte jeg til Bait-shoppen og købte to af disse bundrig og et ½ kg rejer, størrelse XXL for 2,25 dollar.

Tilbage på stranden kl. 07.30, lige da tidevandet var på vej op, gik jeg ud i brændingen for at få bundrigget så langt ud som muligt.Der gik ikke længe før der var kontakt til fisk. Jer kunne godt fornemme at det ikke var stor fisk, men den gav alligevel en god fight og tog et par udløb.Da vandet var grumset af det sand som hele tiden blev virvlet op af bølgerne, kunne jeg først se fisken da den var helt tæt på.

Det var en haj.

Nærmere bestemt en sandhaj på omkring et kilo, se billedet herunder. Selvom det ikke var en stor haj, var det dog en fantastisk oplevelse at fange sin første haj, og så oven i købet i det vand hvor vi badede.Herefter fangede jeg to fisk på a. ½ kilo som de lokale kaldet Wightings, en sølv/hvid med fisk med munden placeret på undersiden.

Et par dage senere skulle jeg ud at fiske med min amerikanske fætter og en lokal fiskeguide ved navn Kevin Faver, som ud over at være fiskeguide, også havde et radioprogram hver lørdag formiddag vedr. fiskeri, og som også havde ture ud med folk som lavede videoprogrammer om havfiskeri.

Vi mødtes kl. 06.30 i en lille havn nord for St. Augustine, hvor Kevins Båd, en 24 fods båd med en 225 HK Mercury motor, blev sat i vandet. Først skulle vi have madding, hvorfor vi sejlede ud til en af de store rejebåde som lå et par mil udenfor kysten. Skipper sejlede op til rejebåden og kastede et net ombord på båden. Dette net blev så for 10 dollar fyldt med fisk og skaldyr som blev taget som bifangst i rejegarnene. Herefter sejlede vi videre ud til et område et par mil fra kysten hvor der skulle være chance for at fange Tarpun. Her lå også et par andre småbåde.

Trods massiv forfodring, var der ingen som fangede Tarpun, dog blev der taget en mindre haj på en af de andre både. Da vores forfoder var ved at slippe op, sejlede vi ned langs kysten, stort set lige ud for hvor vi boede, for at finde stimer med småfisk i sildestørrelse. Da stimen blev fundet skulle der kun er enkelt kast med kastenet til at fange 200 agnfisk. Herefter tilbage ud efter Tarpun.

Vi fiskede nu med levende agn på flåd i overfladen, levende agn på ca. 20 fods dybde og død agn i overfladen.Snart kunne vi se finner fra hajer i overfladen.

Hajerne kredsede længe rundt uden at hugge, men efter ca. 1 time i deres selskab, var der endelig kontakt til fisk på den levende agn 10 fod nede. 30 lbs. stangen bøjede og 0,80mm nylonlinen begyndte at køre hurtigt af det store multihjul.

Jeg tog stangen op af holderen og fightede fisken stående på styrbords side. Det var en spændende fight med flere hidsige udløb, men til sidst kunne jeg styre en ca. 15 pund Citronhaj op på siden af båden, for hurtig foto og genudsætning.

Kort tid efter så skipper en stor haj (Black tip Shark) og pludselig var der igen bid på vores agn 10 fod nede.

Denne gang bukkede den svære stang meget kraftigt og først da fisken stod stille, efter et langt udløb, var det muligt at få stangen på af stangholderen.

Jeg satte stangen i maven og fightede fisken og fik fornemmelsen af hvordan det er, når der er en solid stor fisk i den anden ende. Pludselig blev linen slap og fisken var væk.

Linen var bidt over og enden af linen har helt flosset.

Herefter så vi flere hajer men ingen ville bide, så vi gik i havn igen.

Det blev til enkelte ture til kysten igen, dog uden held, men jeg følte så absolut at jeg havde fået fuld valuta for pengene.


Copyright © 2004 Peter Silberg / Farum Lystfiskerforening.