Klik for at vende tilbage til forsiden  Klik for at sende os en e-mail   

 Hvem er vi
 Hvad kan vi
 Hvad gør vi
 Turkalender
 Kulmulen
 Fangster
 Konkurrence
 Rekorder
 Top 5 lister
 Farum Sø
 Furesø
 Bestyrelsen
 Artikler
 Links
 Infomail
 Indmeldelse

Farum Lystfiskerforenings klubhus - Fiskerhytten - Farumgårds Allé 32, 3520  Farum, tlf. 44 95 47 16

Størfisker på Fraser River i British Columbia


Af Christian Hansen

Fraser River

Jeg startede mit fiskeri efter stør ved lidt af en tilfældighed, da jeg i efteråret 2004 første gang fiskede i Fraser River. Hovedformålet med denne tur laks og i særdeleshed den store, stærke og voldsomme kongelaks, men også de andre lakse arter der findes i Fraser river flodsystemet.

Fraser river skulle angiveligt være verdens lakserigeste flodsystem, ved ikke helt om det holder, men det er et meget stort flodsystem og der er millioner af laks i den!

Fraser river huser alle 5 arter af stillehavslaks (kongelaks, rødlaks, sølvlaks, pukkellaks og hundelaks). Herudover steelheads og diverse ørred arter. Laks fangede jeg masser af på turen med en flot kongelaks på 37 pounds på toppen, som jeg havde en benhård fight med i ca. 1 time før den omsider overgav sig. Jeg fik prøvet en enkelt dag efter stør i 2004 og fik blod på tanden efter at prøve det igen, så da lejligheden bød sig igen i efteråret 2005 prøvede jeg det igen.

Til højre Kongelaks på 37 pounds.
                                               

Lokalitet

De to gange jeg har prøvet fiskeriet har det udgangspunk i Chilliwack området.

Fra Vancouver kører man 2-3 timer ind i landet opstrøms Fraser river før man er i Chilliwack. Her indkvarteres man i Lodges, Bed & Breakfasts eller Cabins.

Støren (White Sturgeon)
 

Støren er en for-historisk udseende fisk med form som leder tankerne over på en haj, men med benplader på ydersiden. Specielt på de mindre fisk kan disse benplader være skarpe som barberblade, hvorfor man altid bør have handsker på når man tager dem op. På de ældre stører vil disse benplader som regel være slebet af. Støren har meget små øjne og ser derfor ikke videre godt. I stedet har den en ekstremt veludviklet lugtesans og 4 føletråde som leder den frem til føden. Den har en stor mund uden egentlige tænder, den har i stedet et par benplader den forarbejder maden med.
 
Støren kan både forekomme i salt og ferskvand og kan foretage svømmeture på adskillige tusinde kilometer.Alt fiskeri efter stør i Fraser river er ”Catch & Release” da den er totalfredet, hvilket gør, at der er et konstant godt fiskeri efter arten.

Det anslås at støren kan nå en maksimalvægt på imponerende 1500 pounds!, så der er absolut mulighed for at komme i kontakt med storvildt.

Fiskeriet

Fiskeriet foregår ved at man sejler ud med guide i mindre jetdrevne aluminiumsbåde. Størene findes spredt i flodsystemet men der er alligevel steder der fisker bedre end andre. Når man har fundet det sted man vil fiske kastes der anker og sættes 2 supplerende drivankre ud for at holde båden stille i strømmen. Dybden der fiskes på kan typisk variere fra 2-3 til 10-12 meters dybde.
 

Der fiskes med en stang pr. mand i båden og foregår typisk ved at man trækker lod om hvem der lægger ud og så skiftes til at fighte fisk.

Grejet der fiskes med er som kraftigt hav-grej, store multipli-katorhjul fyldt med adskillige 100 meters line med en brudstyrke på 150 pounds. Stængerne 30-40 pounds.

Endegrejet kan sammenlignes med et overdimensioneret boltrig til karper, dog med den forskel at blyloddet typisk vejer 4-500 gram.
 

Der agnes typisk med lakserogn, men der kan også bruges agnfisk og lakseindvolde. Lakserognen samles i et nylon net i små kugle på størrelse med en bordtennisbold.

Mellem krog og bly er der ca. 1 meter. Når der agnes køres krogen godt igennem æggene for at frigive saft og duft.  

Der må kun fiskes med modhageløse kroge i Canada.
 

Lakserogn

Agnen kastes ca. 20-30 meter bagud med et nogle meters mellemrum mellem stængerne. Efter et stykke tid begynder fiskene at indfinde sig og viser sig ved at der nykkes i stangtoppene.
 

Der findes dog også andre fisk i systemet bl.a. den allesteds nær-værende squawfish, så det er ikke givet at det er en stør.

Begge de 2 gange jeg har forsøgt mig har været i september men som top sæson angives oktober-december, altså sammenfaldende med når de forskellige stillehavslaksearter begynder at dø.

Men uanset tidspunktet man kommer på mener jeg at støren så talrig, så man skal være mere en almindeligt uheldig for ikke at komme i kontakt med den.
 

Mine fangster

I år 2004 var jeg ude en enkelt dag sammen med 3 skotske fyre. Det var en rigtig hyggelig tur hvor vi fik 10 fisk i båden på op til ca. 50 pounds, ganske pæne fisk men relativt små efter Fraser Rivers normale standard. Selv fik jeg en ”mikrobe” på 2-4 pounds og en lidt bedre på ca. 14 pounds som på trods af dens lidenhed gav en god fight og faktisk tog lidt line. Mens vil lå på floden, så vi dog flere pæne fisk på + 100 pounds boltre sig og springe. Ja støren er faktisk en ganske springglad fisk.

Stør 2-4 pounds
 

I år 2005 var jeg igen ude en enkelt dag med min arbejdskollega Lars som jeg havde lokket til Canada når vi nu alligevel var så tæt på, men som ellers ikke fisker.
 
Antallet af fisk lå på niveau med året før idet vi fik 11 fisk. 2005 adskilte sig dog betydeligt ved at størrelsen på de fisk vi fik.

Startede på en plads hvor vi fangede 3-4 fisk men det var mindre fisk på op til 20 pounds, og det lod til at det primært var mindre fisk der fouragerede her, så vores guide Richard besluttede at flytte plads hvilket skulle vise sig at være et klogt valg.

Lars og vores guide Richard med en mindre fisk.
 

Vi flyttede til en plads nær en jernbanebro ved byen Mission, ikke just vildmarksidyl som længere opstrøms, men det skulle vise sig at der var fisk.

Efter en lille ½-time var der bud efter Lars stang, som efter tilslaget tog 100-150 meter line i et langt udløb med rå og brutal styrke og dette med en bremse der næsten ikke var til at rokke!
 

Stillingskrig med en stor stør

Fisken styrede i den første lange tid begivenhedernes gang og trak båden rundt og blandt andet under 2 broer. Bare det at holde fisken i vandet kræver at man lægger alle kræfter i. Efter en lille time var vi drevet nedenfor 2 broer, fisken var blevet mere rolig og vi var kommet ind i mere roligt vand, hvorfor vi kunne styre mod land og fighte den sidste del direkte fra stranden.

Endelig kom fisken ind – sikke en fisk! Richard målte fisken til 7,3 fod og estimerede den til at veje ca. 300 pounds!
 

Fisken kan selvsagt ikke løftes op på en fiskevægt, men man kan ud fra længde og omkreds beregne et estimat for hvad fisken vejer.
 


 

Lars (til højre) med sin 7,3 fods stør på 300 pounds!

Det var helt vildt !

Fisken blev genudsat og vi sejlede de 1-2 km tilbage til udgangspunktet. Vi fik lagt båden til rette og kastet stængerne ud. 20 minutter senere var den gal igen. Denne gang var det min tur – hårdt tilslag og springende fisk - ”midgårdsormen” var kroget!

Sceneriet fra før med Lars gentog sig. Støren er en uhyggelig god fighter samtidig med at den bliver stor og tung som et ondt år! Bare det at holde fiske ”status quo” kræver hvert et filter i end krop. Stangen står hele tiden i spænd til bristepunktet uden at man er spændt fast – virkelig hård kost. Godt en time senere er vi igen nedenfor bro nr. 2 og jeg med en fuldstændig svedgennemblødt t-shirt, vi sejler roligt mod bredden hvor jeg endelig kan lande min fisk – som ved nærmere eftersyn viser sig at være endnu større end den Lars havde fået før – hele 8 fod og en anslået vægt på 375 pounds – fuldstændig vildt!
 


 

Christian med stør 8 fod 375 pounds!

Herefter sejlede vi igen tilbage til pladsen, og efter kort tid er der igen bud efter agnen. Igen har en stor +200 pounds fisk taget vores agn. Fighten bliver dog kort for efter et par spring ryger agnen den ene vej og fisken den anden, men godt så det ud. Herefter bliver det kun til mindre fisk på 20-40 pounds, men sikke en dag. De næste par dage værker arme og rygge, men dejligt når man tænker tilbage på hvad det skyldtes!

Alt i alt en tur jeg aldrig vil glemme!

Hvordan kommer du af sted

Fraser river løber ud ved byen Vancouver. Der er desværre ikke nogle direkte flyvninger fra Kastrup til Vancouver, så enten må man flyve direkte til Seattle i USA og køre de ca. 3 timer op til Vancouver eller mellemlande på turen derover eksempelvis i London eller Frankfurt. Flyveturen tager 10-11 timer. Fra Vancouver og ud til området hvor man fisker er der en køretur på 2-3 timer.

Der er i dag et par danske rejseselskaber der arrangerer færdigpakkede fisketure efter Stør i Fraser River. Prisen for en uges fiskeri svinger fra ca. 13.000 – 30.000 for en uges fiskeri +- alt efter hvor meget der er inkluderet i pakken og luksusgraden af turen. Endelig har man også mulighed for selv at arrangere en tur.
 


Copyright © 2006 Farum Lystfiskerforening.