Klik for at vende tilbage til forsiden  Klik for at sende os en e-mail   

 Hvem er vi
 Hvad kan vi
 Hvad gør vi
 Turkalender
 Kulmulen
 Fangster
 Konkurrence
 Rekorder
 Top 5 lister
 Farum Sø
 Furesø
 Bestyrelsen
 Artikler
 Links
 Infomail
 Indmeldelse

Farum Lystfiskerforenings klubhus - Fiskerhytten - Farumgårds Allé 32, 3520  Farum, tlf. 44 95 47 16

Teknik til stortorsken

Lad os slå de 2 vigtigste ting fast - Kom hurtigt ned til bunden og derefter hold bunden.

Fiskeriet forgår faktisk udelukkende efter "buler" af torsk. En bule en en samling af torsk på bunden. Disse går op i vandet og jo højere og jo mere koncentreret fiskene står jo bedre. Disse buler ses af skipper vha hans ekkolod, så når man taler om en "6 meter bule", kan man se en bule på skippers ekkolod, der går fra bunden og 6 meter op i vandet.

Hvad enten du fisker fra småbåd eller turbåd gælder det at skipper sejler ganske stille rundt og først når han ser en bule på ekkoloddet giver han besked på at slippe pirkene. Så gælder det om at være klar. Dvs. du skal stå med stangen ud over rælingen med tommelfingeren på en frikoblet spole. Så snart I får signal (på turbåd en klokke) skal du omgående slippe tommelfingeren fra spolen og bede til at din pirk kommer først ned. Det er ikke altid, men meget ofte, at de store fisk bliver kroget første gang du hiver i stangen. Det er også det skipper regner med, når han "ringer på klokken". Derfor vær klar - Det nytter ikke noget at du lige skal have stangen løs, tændt en cigaret og åbnet en pilsner før du lader pirken gå ned. Det er selvfølgelig ikke altid dem der er først nede er får fisk, men ofte er det tilfældet. Til gengæld bør du ikke være så hurtig, at du slipper før skipper giver besked. Det resulterer ofte i at din line kommer på tværs af de andre, og du ødelægger dette stop, ikke bare for dig selv, men også for de andre. Derfor vent til skipper giver besked - Han ved bedst!

Efter du har sluppet pirken løs, venter du til den rammer bunden og linen bliver slap. Nu slår du omgående hjulet til og hiver i stangen for at stramme linen op. Det kan give problemer med overløb på hjulet når pirken rammer bunden. Her skal du forsøge at sætte tommelfingeren let på spolen lige inden pirken rammer bunden. På den måde kan du omgående standse spolen, når pirken rammer bunden, og stramme linen op ved at hive i stangen. Dette er lidt svært, det kræver en god følelse for dybde og strømforhold, men det er alle pengene værd. Skulle du få overløb på hjulet, så glem det, så hjulet til alligevel og hiv i stangen. Så må du senere kludre dit overløb ud, men vær opmærksom på "knæk" på linen. Mht at "hive i stangen" - Jeg tror ikke du fanger flere fisk ved overdrevent at flå stangen op over hovedet hver gang. Tvært imod, tror jeg at flere store fisk hugger ved rolige end ved hidsige pirkebevægelser. Men en ting er sikkert - Du skal stramme linen hurtigt op.

Når du har fået pirken ned på bunden, er det meget vigtigt at den bliver der. Det betyder at du kan skal lave 1-2 pirkebevægelser, før du skal frikoble spolen og give line indtil pirken igen rammer bunden. Alt for mange slår spolen til, når pirken rammer bunden, og derefter en masse pirkebevægelser. Det betyder at din pirk kun er ved bunden de første par gange. Derefter svæver den i vandet, hvor du oftest ikke fanget noget. Derfor husk hele tiden at holde bunden. Dvs giv line, alt afhængig af strømmen, efter hver 1-2 pirkebevægelse.

Lad os nu antage, at du har gjort hvad du skulle og du har kroget et eller andet.
Slap af og hold ikke fisken for hårdt. Dette kan ikke siges for tit - Du må ikke have bremsen helt i bund eller hive og flå i stangen. Torsken er meget aggressiv lige når den er blevet kroget, så hvis du ikke følger disse råd, er der stor chance for at du mister fisken. Det kan være meget svært at mærke liv pga strømmen og evt linens elasticitet. Tag det roligt og lad torsken rase ud - lad bare linen gå af hjulet. Lige på dette tidspunkt kan der være tvivl om det er "vor moder torsk" eller et bundhug. Er du i tvivl, så prøv at hold stangen helt stille, nu kan du som regel se eller mærke bevægelse hvis der er fisk. Men det kan være svært, så lad være med at holde igen før du er helt sikker på det er bundhug. Herefter gælder det om at være på mærkerne. Ofte har flere folk fisk på og skibet driver med strømmen. Prøv at komme op i den ende at skibet hvor du er tættest på fisken (oftest i stævnen). Det er nemmere sagt en gjort, normalt er der "almindelig kaos" når skipper har ramt bulen og flere har fisk på. Bevar roen og forsøg på at styre uden om de andre linen. Dette indebærer ofte, næsten akrobatiske øvelser, med at få stangen under, over og udenom folk. Og hele tiden skal du sørge for ikke at presse fisken alt for meget. Hvis der virkelig er gang i den på skibet, kan fisken godt komme langt væk inden skipper kan sejle den op. Når der er kommet ro på sagerne og linen til fisken går nogenlunde lige ned for dig, kan du begynde at "pumpe" fisken op. Dvs sæt stangen solidt i sækken (maven), løft stangen og når du sænker stangen så drej ind på hjulet. Lad være med at stå med stangen under armen og dreje på hjulet, så er der meget langt til overfladen...
Det siger sig selv, at du skal indstille din bremse inden fiskeriet begynder. Den må ikke stå helt spændt, du når simpelthen ikke at løsne den hvis en hidsig torsk hugger. At have løst indstillet bremse gælder i endnu højere grad hvis du fisker med spunden line.
 

Kilde: Pike85