Klik for at vende tilbage til forsiden  Klik for at sende os en e-mail   

 Hvem er vi
 Hvad kan vi
 Hvad gør vi
 Turkalender
 Kulmulen
 Fangster
 Konkurrence
 Rekorder
 Top 5 lister
 Farum Sø
 Furesø
 Bestyrelsen
 Artikler
 Links
 Infomail
 Indmeldelse

Farum Lystfiskerforenings klubhus - Fiskerhytten - Farumgårds Allé 32, 3520  Farum, tlf. 44 95 47 16


Tur-referater 2010


Læs her hvordan turene gik - måske du skal med næste gang?

Se også beretningerne fra ( 2009 - 2008 - 2007 og 2006).


Nytårs-klubaftenen torsdag den 30. december 2010

Årets sidste klubaften blev behørigt fejret med boblende vand og chips.

På grund af isslag og manglende muligheder for at parkere de sædvanlige steder var det desværre ikke ret mange, der havde fundet vej til klubhuset denne aften.

Noget at klubaftenen gik således med at få ryddet op efter jule-hygge-mødet og gjort klar til det nye års første foredragsaften den 6. januar 2011, hvor Hans Hagerup kommer og fortæller om det spændende havfiskeri i det nordlige Norge. Det glæder vi os til! Her skal klubhuset nok blive fyldt!

Godt Nyt Fiskeår fra Morten Søndergaard

Jule-hygge-aftenen i klubhuset den 16. december 2010

17 medlemmer i rigtigt julehumør trodsede den store mængde sne og de meget glatte veje (og for enkeltes vedkommende måske også en kvindehåndboldlandskamp!?) for at julehygge i klubhuset.

De blev alle budt på rygende varm gløgg, hvor der ikke var sparet på de spirituøse tilsætningsstoffer, samt dejligt sprøde æbleskiver med flormelis og solbærmarmelade.

Jule-hygge-aftenen i klubhuset er en tradition som går langt tilbage i foreningens historie og hvor alle fremmødte takker for året der er gået og ønsker hinanden en glædelige jul og et godt nytår.

Vi ser allerede frem til næste års jule-hygge-aften.

Ho–Ho–Ho og glædelig jul fra Ole ”Basse”


Havturen den 12. december 2010

Vi var 13 håbefulde lystfiskere der, lokket af de fantastiske fangster på decemberturen tilbage i 2008, trodsede den danske vinterkulde.

Og så var jo lige det ved turen, at det var ingen ringere end legendariske Hans Hagerup der styrede skibet Nadia denne gang.


Peter med turens torsk

Så til trods for vejrudsigten på 11 bidende kolde sekundmeter fra nordlig retning var optimismen i behold inden afsejlingen fra Helsingør Statshavn.

Vi afprøvede ”Fedterøven” ved Hven til at starte med og heldigvis kom vinden på denne plads ikke helt fra nord men en lille smule mere østlig og ”kun” med 8-9 sekundmeter.

Vi loddede en lille bule, da vi ankom, men fiskene nåede åbenbart at høre ekkoloddet så efter 1 times søgen lagde vi os tættere på Svenskekysten, hvor vi begyndte at fiske sild.

Vi håbede på at der var nogle torsk i sildene, men det blev desværre kun til 1 torsk fanget af Peter, der vandt turens store foreningsglas.

Bedst fangende sildefisker var Kenneth med 11 sild (lille foreningsglas). Sildene var til gengæld meget store.

Det var en af de dage, hvor alle havde fået for lidt tøj på, når de stod i skyggesiden. Nørj det var koldt.

Overisning af fiskegrej oplevede vi hver gang vi sejlede bare lidt. Selv de bedste handsker var ikke gode nok.

Tænderklaprende hilsen fra formand Ole ”Basse”


Overisning – så er det altså koldt!


STAVNSHOLTBROEN KOM PÅ LAND

Vi stred os ned til søen i sne langt over støvlehøjde.


Broen puttede sig under sneen


Så var der en listig gren der spændte ben for Thøger, så han måtte gå hjem og få varmen.
Velkommen i Pingo klubben!



Men det gik lige


Og her nyder vi udsigten over Furesøen -
Nu uden bro.

 

 

 


Vi startede med at skovle



Men så var vi kun 3 til det tunge



Den lokale rødkælk holdt øje med at alt kom op og ligge rigtigt

 

Tak til Fru Nielsen, Thøger, Kenneth, Morten og Lars



Formanden er slet ikke til at styre,
heller ikke i mørke

Klubaften med træfældning

Torsdag den 18. november 2010

Lige som rust så sover bestyrelsen aldrig! På denne klubaften svang formanden således sin kædesav så savsmuldet fløj til alle sider. Efter aftale med kommunen skulle foreningen nemlig fjerne et par træer for at gøre plads til kommunens entreprenører, der snarligt vil afgrave noget af den bløde jord og mudder i nærheden af klubhuset og erstatte det med stampet stabilgrus, så der bedre kan vendes rundt med mellemstore køretøjer uden at det hele bliver æltet eller pløjet op. Der skal med andre ord etableres en vendeplads, hvilket er noget vi har set frem til i mange år efterhånden!

Hilsen fra Morten Søndergaard


Torsdag den 11. november 2010

Møde for nye medlemmer


Et af foreningens faste - og altid velbesøgte - arrangementer er mødet for nye (og knap så nye) medlemmer, som afholdes i april og november måned. Og denne aften var ingen undtagelse!

Foreningens liv og dagligdag blev gennemgået og alle mulige - og umulige - spørgsmål besvaret efter bedste evne. Nøgler til Fiskeringen og SU blev indkøbt af de fremmødte, der blev budt på både kaffe og en øl/vand i løbet af aftenen.

Vi ser allerede frem til næste møde for nye medlemmer i april måned 2011.

Morten Søndergaard


Aftenens vært, næstformand Christian Jørgensen (th.), og Eyvind Kornbeck, der har genindmeldt sig efter 15 års pause!


FLAGSKIBE


Så kom de endelig - flyvende. Tre spritnye robåde som Farum Foreningen har indkøbt for at supplere flåden i de lokale søer.

Nu ligger de og venter på at få beslag og numre, så da kan være på plads og i orden til sæson 2011.


Weekendturen til Lagan-elven
Den 8. - 9. oktober 2010


3 af foreningens mest inkarnerede Lagan-fiskere, Ole ”Basse” Gammelmark, ”Rekorden-Morten” Søndergaard (undertegnede) og Michael Münchow havde sat hinanden stævne ved Lagan-elven en weekend i oktober måned, hvor det kun er årskort-indehavere, der må fiske i elven. Og der må kun fiskes med enkeltkrog, også på kunstagnene, i et forsøg på at mindske risikoen for fejlkrogninger. De første 14 dage af oktober er samtidig identiske med de sidste 14 dage af laksesæsonen i Lagan.

Det var oprindeligt meningen, at vi ville være kørt derover torsdag eftermiddag, men da vandkraftværket i Laholm var lukket helt ned på grund af noget arbejde med underboring af et kabel, udskød vi afrejsen til fredag morgen. Det skulle vise sig at der ikke blev ”kørt” vand før kl. 1330 fredag, så det var en fornuftig disposition.

Fredag den 8. oktober 2010

Ole og undertegnede startede fiskeriet ved 13-tiden ved Rökeriet og inden vi nåede at få krogene i vandet, blev slusen i vandkraftværket åbnet og strømføringen, der har en nærmest altafgørende betydning for laksenes bidevillighed, kom op på et fornuftigt kubikmeterniveau.


Michael tryllede i køkkenet med nakkekotteletter krydret med hvidløg og friske salvieblade, hertil hjemmelavet champignonsauce, dampet broccoli og pasta fresca. Det hele blev skyllet ned med imødekommende italiensk rødvin på Nebbiolo-druen. Buon appetito!


Michael trækker sig i sidste øjeblik og lader Oles 8 kilos laks tage nok et udløb

Det skete der dog ikke noget ved, dér hvor vi stod, så vi besluttede at rykke videre til Halmstadhålan, som er Oles absolutte favoritsted. Her stod 2 jyske fiskere, hvoraf den ene allerede havde fanget en laks på omkring 4,0 kilo. Kort efter vi ankom krogede han endnu en laks - siddende på sig rygsækstol og med en cigar klemt sammen mellem sine læber. Han bevarede cigaren i kæften under hele fighten med laks nummer to, der skulle vise sig at veje 7,4 kilo.
Inden han nåede at få fuldt hus (man må højst fange 3 laks pr. dag i Lagan) troppede hans kone op og beordrede ham hjem, hmm…
 

Hverken Ole eller undertegnede mærkede noget de næste par timer. Michael ankom ved 16-tiden og forsøgte sig først ved betonrampen ved Rökeriet uden resultat og kom derefter hen til Halmstadshålan.

Vi besluttede at fiske til den bitre ende kl. 1900, hvor fiskeriet slutter. Kl. 1720 fik Ole så omsider en fisk på – og hvilken fisk! Ikke at vi så den, men Ole, der havde den på i 7-8 minutter er helt sikker på at den må have vejet et sted mellem 10 og 15 kilo (og hans gæt er jo lige så godt som vores).

Herefter skete der ikke yderligere.

Der blev kun indskrevet 13 laks denne dag med den største på 12,0 kg.

Lørdag den 9. oktober 2010

Christian Hansen, medlem af Farum Lystfiskerforening, bosat i Sverige og på rekordtid udvist imponerende resultater i Lagan, ankom meget tidligt lørdag morgen og SMS´ede under vores morgenmad, at han allerede havde taget dagens første laks på 3,8 kilo på Gröningen og mistede yderligere 2. Det kan nok være at vi fik slugt kaffen og lagt fra land!

Fremme ved elven gik turen med raske skridt mod Halmstadhålan, hvor vi fik os placeret nogenlunde fornuftigt. Men ok og ve, vandet var som dødt! Kl. 1300 kom Christian selv forbi, efter at have pakket sammen, og vi fik en hyggelig sludder. Christian havde fanget 2 laks med samme vægt af 3,8 kilo og mistet yderligere 2, så det måtte række for denne dag, mente han.

Vi skulle helt frem til ”den blå time” før der skete noget.
 


En superglad Ole ”Basse” med 8,3 kilo laks

Ole var gået lidt afsides og råbte pludseligt kl. 1755 på nettet. Sørme om ham ikke havde kroget et fin laks, der efter en god fight – og efter næsten at have været i nettet – omsider kom på land sikkert nettet af Michael.

Oles laks blev vejet til 8,3 kilo og målt til 96 cm. Jo, Ole var en glad fisker, selv om den store mistede laks fra dagen i forvejen, stadig nagede ham.

Kl. 1835 var det så Mortens (undetegnedes) tur. Hvad der først føltes som en mindre laks, skulle vise sig at være en fin laks på 7,2 kilo og 95 cm.


Rekorden-Morten med laks på 7,2 kilo. Han var bestemt heller ikke utilfreds…

Michael kastede sig nu ud i et sidste raseri-fiskeri, men der skulle ikke være nogen laks til ham denne weekend. Han var nødsaget til at tage hjem til Danmark denne aften, men vi gav hinanden hånden på, at vi også til næste år ville være at finde ved bredden af Lagan. Vi talte faktisk om at danne et slags ”lakse-udrykningshold” til Lagan, som også tager på éndagsture i løbet af sæsonen alt efter som fangstrapporterne tikker ind med tidlige blanklaks og andet godt.

Det var en fantastisk god følelse efter en lang fiskedag, der til sidst gav gevinst fordi vi blev ved med at tro på det, at gå den lange - og nu tunge! - vej mod bilen i skæret fra lygtepælene. Vi må snart tilbage igen, men der er lige en vinter og et forår der skal overstås…

Ole og jeg besluttede efter vores fine fangster, at det måtte være nok, og vi kørte således også hjem lørdag aften.

Der blev indskrevet 42 laks denne dag med den største på 11,5 kg.

Hilsen fra Morten Søndergaard

Klubmesterskabet i havfiskeri den 17. oktober 2010

 

 Mesterskabet startede lettere kaotisk, da halvdelen af deltagerne kørte til Nadias faste - men på dagen tomme - plads i Helsingør Nordhavn, mens den anden halvdel af deltagerne havde fundet frem til Nadias midlertidige plads i Helsingør Statshavn!

 

 Vejret var til gengæld helt roligt – høj blå himmel og dejligt solskinsvejr. Desværre ingen vind og absolut ingen strøm, hvilket jo er ret så afgørende for et godt fladfiskeri.

 

 Første stop var den kendte plads ud for Nordhavnen på 5-6 meter vand. Der var dog ingen fisk at skrive om, på nær dem man kunne se på bunden med det blotte øje - så klart var vandet!


Børsteormene blev gjort klar
 



Præmieoverrækkelse på kajen

 

 Skipper Lars Pryds besluttede derfor at forsøge sig længere sydpå i nærheden af den svenske kyst på strækningen mellem Kobberværket og Disken. Her var der visse steder helt ned til 20 meter vand og en anelse strøm, så det gav en forsigtig optimisme blandt deltagerne.

 

Herefter gik turen nordpå til en anden kendt plads ud for den danske kyst. Her var fiskeriet lidt bedre, men stadig langt fra noget at råbe hurra for.

 


 Det var dog først ved 15-tiden, at fiskeriet for alvor kom i gang. De fleste ombrod fik gang i børsteormene og fandt ud af, hvor vigtigt det er, at skifte orm ofte - også selv om fiskene ikke bider hele tiden.

 

 Tilbage på Wibroekajen i Statshavnen gjorde Niels Godsk resultatet op. Fangst- og resultatlisten kan ses under Konkurrencer.

 

 

Hilsen fra formanden,
Ole ”Basse” Gammelmark


Niels Godsk havde styr på resultaterne
 


Ny klubmester blev Ole ”Basse” Gammelmark

Peter ”Bager” dykkede i lykkeposen og fik en agnbeholder og dåseholder til påspænding på gelænderet

Paw Meinertsen havde det store smil på – igen!

 

Båd-optagning i Farum Sø

Torsdag den 14. oktober 2010

En håndfuld af foreningens evigt trofaste medlemmer, Basse + Lars + Bjarne + Leon + Morten, sled et par timer denne torsdag aften med at få bådudlejningens både på land for sæsonen. Vejret var behagelig mildt for årstiden men mørket satte tilsvarende ubehagelig hurtigt ind, så vi arbejdede under et moderat tidspres. Opgaverne lykkedes imidlertid til alles tilfredshed – ikke mindst på grund af kyndig vejledning fra formand Ole ”Basse”.


Lars, Bjarne og Basse hiver både på land.
 


Den specialkonstruerede ophalervogn er en stor hjælp.


 

Vi nåede lige at blive færdige med spisningen, så ankom de øvrige medlemmer til normal torsdags-klubaftentid og det hele blev om end endnu mere hyggeligt. Sågar et muligt nyt medlem havde anmeldt sin ankomst for at vejre stemningen i klubben, og det var da vist lige den rigtige aften!

Hilsen fra Morten Søndergaard

Bjarne gik i gang med at grille pølser og varme brød til en hyggelig gang fællesspisning i klubhusets køkken. Det skete i stearinlysenes skær og med udsigten til det sidste lys over søen og var faktisk så hyggeligt, at vi blev enige om at forsøge at gøre noget tilsvarende meget oftere (altså ikke det med at tage bådene på land, men alt det andet).


Bjarne grillede pølser som en rigtig gourmet.
 


Solnedgangene over Farum Sø er fantastiske i efterårsmånederne.


Hyggelig fællesspisning i klubhuset med stearinlys på bordet og en flot udsigt over Farum Sø.


Aborrekonkurrencen på Farum Sø og Furesøen

Søndag den 26. september 2010

Vejrudsigten havde desværre ikke lovet noget godt aborrevejr med højtryk, hvilket nok havde afholdt en enkelt eller to i at deltage. En frisk vind fra nord/vest stod på menuen, hvilket kun gjorde det muligt at ligge i læ på nordsiden af Farum Sø.
Efter at have indtaget et par gode fransksbrødsmadder med ost og marmelade med tilhørende kaffen i klubhuset, stævnede vi så ud på Farum Sø. Furesøen var allerede fra start af udelukket på grund af vindretningen.

Fiskeriet startede godt med mange mindre aborrer. Ved 11-tiden ændrede vinden sig imidlertid lidt og straks blev fiskeriet meget sværere.

Ved indvejningen kl.1400 stod Bjarne ”Steelhead” klar ved grillen med varme pølser. En super ide, som vi helt afgjort skal prøve igen en anden god gang.


Jacob B - med krum stang og håret tilbage

Den strenge Vejemester med tommestokken var Niels Godsk og han kom frem til følgende resultat:

På førstepladsen og vinder af søfestival-pokalen (vandrepokal): Jakob Bøggild alias ”aborrekongen”.

Præmielisten

1. Jacob Bøggild aborre på 33,8 cm
2. Ole Gammelmark aborre på 31,0 cm
3. Jan Holm Nielsen aborre på 28,6 cm
4. Marie Ggammelmark aborre på 26,2 cm
5. Niels Godsk aborre på 25,0 cm

NB: I må nøjes med et arkiv foto af Jacob, da fotografen var syg og ingen andre havde taget et kamera med.

Med venlig hilsen – Ole ”Basse” Gammelmark


 


Årskortet til Lagan hænger altid klar i bakspejlet!

Lagan-turen den 9. – 12. september 2010

 

Forventningerne til et succesfuldt laksefiskeri i Lagan var skruet godt op efter at vi havde nærstuderet fangstrapporterne i ugerne op til turen.

Matthias Lehr og Thorsten Alexi tog af sted allerede torsdag formiddag, efter at Thorsten var landet i Kastrup med fly fra Frankfurt. Thorsten, der vandt foreningens Gedde-premiere på Farum Sø den 1. maj i år, er et af foreningens tyske medlemmer og en rigtig dygtig geddefisker. Ville han mon være lige så succesfuld, når det gjaldt laksene?

 

Torsdag den 9. september 2010

Matthias og Thorsten var ikke heldige denne dag, men så adskillige laks i overfladen. De sidstnævnte blev fanget af lokale svenskere og af de efterhånden mange fiskere fra Bosnien, der dagligt færdes ved bredden af Lagan. Bosnierne, der flittigt optræder i fangstrapporterne, er dygtige fiskere og hyggelige nok, når først man kommer i kontakt med dem.

Der blev indskrevet 26 laks denne dag med den største på 7,9 kg.

Fredag den 10. september 2010

Michael Münchow (foreningens Lagan-rekordholder) ankom til Lagan ved 15-tiden og gik straks i gang med at fiske ved sit favoritsted Halmstadhålan.

Ole ”Basse”, Thomas Jensen og undertegnede ankom ved 17-tiden, hvor vi mødte et par trætte fiskere i form at Matthias og Thorsten, der havde sat sig til rette på Gröningen i Matthias medbragte hvide plast havestole! De havde heller ikke mærket noget denne dag, men set flere laks blive fanget både til højre og venstre for sig.

Det blev en hyggelig aften i huset med god mad, øl og rødvin alt i mens der blev talt på skiftevis dansk, tysk og engelsk.

Der blev indskrevet 32 laks denne dag med den største på 9,3 kg.

 


Pulsen stiger altid, når man kører ned ad Hallandsåsen med retning mod Lagan.


Michael nu på 2 hjul! Praktisk når man skal flytte sig hurtigt langs bredden eller over en længere strækning.

Lørdag den 11. september 2010

Vi fordelte os med Matthias og Thorsten ved bådebroerne, Ole og Morten ved Rökeriet, Michael ved Halmstadhålan og Thomas længere ude ved Ösarp.

Det varede ikke længe, så fangede en svensker ved siden af Matthias og Thorsten en fin laks på omkring 5 kilo. Kort efter havde han yderligere en laks på. Begge laks tog på blink.

Også fiskere til højre og venstre for Michael fangede fisk. Den ene af dem fik endda jackpot og måtte stoppe sit fiskeri efter den tredje fangne laks!

Kl. 1330 krøllede Mortens stang sig sammen og laksen tog straks en kraftfuldt udløb nedstrøms. Efter en hård og kontant fight viste en 6 kilos laks sig i overfladen med rørfluens trekrog placeret lige oven på hovedet, vel nærmest midt i ”panden”. Ærgerligt, ærgerligt.

Revanchen kom kl. 1630, hvor Morten fangede en hanlaks på 3,8 kg og 78 cm. Den tog på en rød rørflue med sorte hår og gylden krop.

 

Ole prøvede også ved Halmstadhålan at fejlkroge en laks på 5-6 kilo, der selv fik slået sig fri.

Michael var desværre nødsaget til at tage hjem til Danmark ved 16-tiden, da han var inviteret til fødselsdag.

Aftenen forløb med god mad, fiskesnak og konsumering af de sidste rester af rødvinen. Øl var medbragt i så rigelige mængder, at det ikke var muligt for os at løbe tør.

Der blev indskrevet 47 laks denne dag med den største på 10,0 kg.

 

 


Matthias og Thorsten forbereder rørfluerne til morgendagens fiskeri.


Ole spejder efter laksene, mens Mathias er gået helt i knæ efter 4 dages fiskeri.

Søndag den 12. september 2010

Halmstadhålan og Revet stod for skud denne dag. Allerede på vej ud ad stien ved Halmstadhålan blev der fanget fisk, så det tegnede godt.

Ved 14-tiden ruskede det igen i Mortens stang. Efter en hård fight mistede krogen sit tag i fisken helt tæt ved land. Muligvis på grund af fejlkrogning, men det blev aldrig opklaret.

 

 

 

Ole fejlkrogede ca. 1 time senere en fin laks, det også selv slog sig fri.

Ved 16-tiden sagde Ole, Thomas og Morten pænt tak for turen til Matthias og Thorsten, der blev ved til 20-tiden, men desværre heller ikke mærkede fisk denne dag.

Der blev indskrevet 22 laks denne dag med den største på 12,2 kg.

 

Alt i alt en rigtig fin og hyggelig tur, hvor der blot skulle have været lidt flere laks på land for at gøre turen helt perfekt. Men det klarer vi næste år!

 

Hilsen fra Morten Søndergaard

 


Morten med turens eneste reelle laks.



Grejet blev klargjort i læ bag Svanemølleværkets store skorstene.

Kummefryserekspedition på Øresund den
30. juli 2010

 

Den årlige aftenbuletur havde i år flyttet afgangsadressen til Kalkbrænderihavnen, idet der kun var fisk i det sydlige Øresund. Det er en god skipper som sørger for at sejltiden til fiskepladserne bliver så kort som muligt, og i år var det kort. Vi skulle bare lige ud af havnen og hen bag et par vindmøller så var der fisk - mange fisk. Vi drev henover den ene kæmpestore stak torsk efter den anden. Det var små torsk - de store stod længere ude på sundet oppe under Ven, men deroppe var bølgerne meterhøje i den hårde kuling, mens vi havde bølgelæ her lige op ad København.

 


Først nedfiring og spændt venten
 


Der var dog ingen ventetid - kun krumme stænger.
 

Vi fangede meget, alt for meget. Fiskeriet udartede og vi stod alle og gruede for at komme hjem og stå hele natten og rense fisk, skipper burde stoppe og sejle hjem, men vi blev ved, og blev ved, og blev ved, med at fire en pirk og to/tre ophængere ned for straks at mærke det lykkelige rusk i fiskestangen. Vi burde stoppe nu og staks gå i gang med at rense fisk, men det kom vi først igang med da der ikke var mere plads i kurvene, og vi måtte rense fiskene for at få plads til 10 til, bare de sidste 10, men da de var fanget, tog vi lige 10 til. Blodrusen stod os ud af øjnene.


Efterhånden er vi ved at løbe tør for kurve


Og hver gang to eller tre torsk på krogene.



Og hvordan var det nu man renser og fileterer en torsk? Flere af deltagerne fra Niels Godsk's filetteringkursus ærgrede sig over at have glemt nogle af fiduserne, og de der slet ikke havde været på kursus, havde kurven fuld af gode grunde til at fortryde at de pjækkede den dér torsdag i vinters, hvor Niels demonstrerede filetteringens ædle kunst nede i Fiskerhytten. 



Der var ikke tid til at spise madpakken eller hygge sig med en bajer og en sludder, kun febrilsk koncentration om fiskeriet, for dette var måske sidste og eneste gang i vores lystfiskerliv hvor vi skulle opleve sådan et kejser-fiskeri. Kun Leon forsøgte at mane til besindighed : "Tænk på at i først bliver færdige med at rense fisk engang i morgen tidligt" - "og hvem skal i øvrigt spise alt det fisk ?" formanede han, men intet bed på os.


Morten med dagens mest særprægede fisk.
 


Jens, en af turens absolutte storfangere er ved at fylde kurv nr. 2!

Endeligt bimlede skipper slutsignalet på klokken (tænk at opleve slutsignalet som en lettelse) og vi sejlede i havn hvor turleder Basse talte fangsten op. Niels Godsk havde fanget flest torsk, hele 58 stykker og han vandt et lille glas, mens Bjørn Nielsen og Peter Blik deltes om at have fanget største fisk, og de fik hver et stort glas. Bedste øvrige fisk gik til Morten for en flot Københavner-torsk.

 

Fordeling af fisk:

 

Jens Pedersen:        54 stk.

Lars Jørn Jensen:     48 stk.

Ole "Basse":            31 stk.

Niels Godsk:            58 stk.

Bjørn Nielsen:          41 stk.

Peter "Blik":            15 stk.

Leon Rasmussen:     36 stk.

Leon gæst:             20 stk.

Lars "Frø"               53 stk.

"Motor-Mogens"       34 stk.

Christian Hecquet:   20 stk.

Bjarne "Steelhead"   31 stk.

"Rekorden-Morten"   37 stk.

Thøger                   25 stk.

Tonny gæst (Bjørn)  29 stk.

 

I alt 532 stk., hvilket kun var dem der kom med hjem. Det var godt for fiskebestanden at de fleste blev lidt ømme i armene.


Vi sejler hjem med et stor flok måger i kølvandet og smuk smuk udsigt til Øresundsbroen og Københavns skyline, med dens mange tårne og spir (og skorstene og industrianlæg).

 Fotos og skriv ved Rekorden-Morten og Lars Frø

 


Sankt Hans Aften ved klubhuset og Farum Sø
Onsdag den 23. juni 2010

Det er blevet en god tradition for mange af klubbens medlemmer og deres familier, at komme ned til klubhuset og Farum Sø og fejre Sankt Hans Aften sammen. Og i år var ingen undtagelse – nogle var sågar taget den lange vej fra Vejle blot for at være med!

 


Medlemmer med familie bænker sig ved bordene udenfor klubhuset på den fine nye flisebelægning


Nogle af børnene gik straks i gang med at fange smådyr fra bunden - godt hjulpet af Lars ”Frø”
 

Alle borde og stole blev båret udenfor på den nylagte flisebelægning, så vi sad med solen i ansigterne og næsten vindstille, hvilket er usædvanligt.  Det var et prægtigt sommervejr, der næppe fås bedre.

Særlig herligt var det at se alle de fremmødte børn og deres mødre, som vi jo ikke til hverdag møder i klubben.

Traditionen tro roede nogle ved 21-tiden gennem Fiskebæk Å og over til Furesøbad for at se den flydende bålafbrænding ud for Furesø Marina.

 


Aftenens ”turleder”, Christian Jørgensen, byder velkommen
 


”Gamlinge-bordet” med Long-John + Kirsten og Charles + kæreste
 


Thomas og Thomas i grillens røg og damp


En alternativ heks!
 


Rødvin hører sig til på en Sankt Hans Aften


Heller ikke i år blev børnene skuffet m.h.t. marshmallows og kiks
 


En aborre, som Thomas fangede for enden af broen
 


Hvad mon børnene nu har fået øje på?

 


Så skulle bådene på vandet


Aftenen sluttede med fuldmåne og helt vindstille


Sankt Hans bålet i parken ved Farum Sø






 

Morten Søndergaard       


Blanklaks i Lagan
Weekenden den 11./13. juni 2010

Sidste års usædvanligt gode juni-fiskeri efter opstigende blanklaks i Lagan havde overbevist turlederen om, at foreningen også skulle forsøge at fange en eller flere blanklaks i Lagan i år.

I ugen op til turen var der fanget flere rigtigt fine laks over 10,0 kilo og særligt i maj måned var der fanget mange store laks med den største på hele 15,120 kilo! Så vi kunne næsten ikke vente med at kommer derover.

Torsdag den 10. juni 2010
Bjarne og undertegnede tog derfor af sted torsdag eftermiddag for at være klar til at fiske hele fredagen, hvor vi håbede, at der var knap så mange fiskere langs bredden og tilsvarende flere fisk til os…
Et kig ved indskrivningen viste, at der torsdag var indskrevet 11 laks med de største på 10,6 + 10,5 kilo. Én og samme mand – den velkendte Lagan-fluefisker Mats Rubinsson – havde taget en fornem trio af 3 laks på 10,5 + 9,3 + 8,2 kilo. Nu var vi for alvor ramt af laksefeberen!

Bjarne havde hjemmefra forberedt aftensmaden som blev indtaget under ledsagelse af en stribe velsmagende øl, der bevirkede, at vi først kom i seng på den anden side af midnat. Men så var der også et par ting, der var blevet drøftet og sat på plads…

Fredag den 11. juni 2010
Dagens første stop var hos Stefan, der er indehaver af grejbutikken ”Laholms Sportfiske”, som meget bekvemt er beliggende blot 100 meter fra elven. Fiskekort og ”lidt” nødvendigt supplement blev indkøbt.
Der var heldigvis ikke alt for mange fiskere ved elven og de fleste – en ligelig blanding af lokale svenskere og tilflyttere fra det tidligere Jugoslavien - var genkendelige fra vore mange tidligere ture. ”Netmesteren” f.eks. – Göran Axelsson – sad på sin sædvanlige plads lige til venstre for første stentrappe parat med sit fangstnet.
Bjarne og jeg valgte at starte længere nedstrøms i området ved ”Rökeriet” og senere ud for ”Röret”. Vejret var ikke lige det bedste med stedvis regn og en ret kraftig vestlig blæst som vi fik lige i ansigterne. Fiskeriet skulle desværre vise sig ikke at være ret meget bedre. Vi så stort set ingen fisk i løbet af dagen og mærkede ingenting.


Bjarne fisker laks i Lagan i silende regn
 



Bjarne og Ole er krøbet i ly af toiletbygningen!
 

På et tidspunkt blev vi kontrolleret af en af de lokale fiskekontrollanter. Han oplyste, at han havde været ude i sin båd og ekkolodde de forskellige steder, hvor han vidste at laksene stillede sig. Og det havde de! Men der skulle flere laks op i elven så de kunne slås om pladserne og dermed blive aggressive og hugge efter vores fluer. Ja, der var så hans teori.
Han forklarede samtidigt, at der i år var mange ”falske kopifiskekort” i omløb, så vores blev kontrolleret med særlig omhu.
Vi var godt trætte ved 17-tiden og valgte at stoppe for at tage til huset i Knäred og forberede aftensmaden, så den var klar når Thomas og Ole ”Basse” kom.
Indskrivningsbogen viste dagen efter, at det skulle vi ikke have gjort!
Lørdag den 12. juni 2010
Det blæste om end endnu mere end dagen i forvejen hvilket satte en lille dæmper på vores optimisme, hvilket skulle vise sig ganske velbegrundet.
Ole og Bjarne forsøgte sig først oppe på ”Gröningen”, mens Thomas og undertegnede gik længere nedstrøms. Men lige lidt hjalp det. Ikke så meget som et hug kunne det blive til.
Med kun 6 indskrevne laks var det da også langt fra nogen god dag ved Lagan.
Så vi var lidt slukørede under aftensmaden. Det hjalp dog på stemningen, da vi fik tømt de sidste flasker vin, så skulle vi da i det mindste ikke slæbe dem med hjem igen.


Det varmede med ild i brændeovnen


Fiskeringens nu enlige båd i Hjörnaredssjöen

Søndag den 13. juni 2010
Bjarne, Thomas og undertegnede havde på forhånd aftalt at Fiskeringens 2 robåde og sandarterne i Hjörneredssjöarna skulle prøves. Vi kunne læse i gæstebogen, at tidligere gæster havde haft et fint sandartfiskeri, så der var vi spændte på.
Ole ville imidlertid hellere forsøge sig i Lagan igen. Der blev indskrevet 11 laks denne dag med en fornem snitvægt på omkring 7,0 kilo! Ole var dog ikke at finde blandt fangerne.
Fremme ved søen kunne vi kun finde den ene af Fiskeringens både! Hvad i hede hule h…… var nu det for noget p..!? Undertegnede var klar til at smide nogle eller noget i vandet, men kunne hverken se danske biler i nærheden og ej heller en båd på vandet. Jeg ringede til Tommy fra Fiskeringen, der kunne bekræfte, at det var Farum LF., der havde bestilt den båd, der ikke automatisk følger med lejen af huset.
Ved en nærmere undersøgelse af kæden som båden havde været låst til fandt undertegnede et overklippet kædeled, hvilket desværre kunne tyde på, at båden ganske enkelt var stjålet! Det er senere blevet bekræftet, at båden – der selvfølgelig var den bedste af de 2 både som Fiskeringen havde placeret ved søen – rent faktisk VAR stjålet og ikke siden er fundet.
Nå, vi 3 fiskere måtte så klemme os sammen i den tilbageblevne båd. Det var nu hyggeligt nok. Og det havde været endnu hyggeligere, hvis vi også havde fanget nogle sandarter. Men heller ikke her var vi dygtige nok – eller snarere forberedte nok.
På et tidspunkt søgte vi ind på en lille ø, hvor vi grillede pølser og brød. Imens forsøgte vi os med lidt fiskeri fra land og det resulterede i en lille gedde til undertegnede, hvilket skulle blive turens eneste fisk. Det lunede trods alt en lille smule.
Vi ser frem til septemberturen til Lagan. Her vil der med statsgaranti blive fanget laks!

Morten Søndergaard


Turens eneste fisk – fanget af turlederen


Samme problem verden over

Det regner overalt - og overalt skal bådene tømmes for regnvand! Nedenunder et billede
der blev vist i "The Washington Post" fra den 16. juni 2010, som viser Devin's kamp mod regnvandet. Forskellen til Danmark er, at det hele foregår ved 25-32 grader, mens Lars Frø
skal gør det samme i Farum indført trøjen ved 13 grader.

skrev: Steffen Faisst              


Geddepremieren 2010

blev for første gang i foreningens historie afviklet på en lørdag. Lørdagen faldt så også på selve den 1. maj, men man fornemmede alligevel en vis anderledeshed over dagen.
 

Vi var 22 seniorer og 8 juniorer som mødte tidligt op klokken 6 om morgenen. Men alle véd jo, at morgenfiskeriet er bedst! Vi fordelte os i 16 robåde, og det tog lidt tid førend vi alle havde fået os installeret.





Moderne lystfiskere har meget grej. Det kan være svært at forestille sig, at de faktisk skal være to mand ombord i denne båd!

Der var ikke gået mange minutter efter at konkurrencen var skudt i gang, før der var bid! Dommerbåden var slet ikke kommet af sted endnu, da junioren Tobias Villesen kom ind til broen med en mindre gedde på 2,5 kilo. Dagens første, den blev behørigt målt og vejet, men et øjeblik senere kom han igen, denne gang var der mere størrelse på, en gedde på 4,1 kilo, som viste sig at blive dagens største junior-fisk.





Bjarne og Basse valgte at woble, en taktik som dels gav god motion i den friske vind, og dels gav mange spændende oplevelser, hele 9 fisk var oppe og vende i deres båd, ingen i den svære kaliber, men dog nok til at Basse lige fik sneget sig ind på præmielisten.

Bjarne med en lille slidt han-gedde, som bærer tydeligt præg af den nys overståede gydning: De havde været hårde mod ham, de store madammer, under gydningen, men så havde han forhåbentligt også haft det sjovt!

Bjarne og Basse var meget ivrige efter at få alt indvejet, og det gav pote, for det viste sig at formanden på denne måde, lige nåede med på præmielisten med en ellers upåagtet fisk.

Jacob Bøggild kender søen som sin egen bukselomme, og optrådte flere gange i vanlig stil, med krum stang og hastigt drivende båd, afsluttet med et godt fyldt net.

Jacob med dagens tredje største på 5,05 kilo. Den blev taget på levende agn, en meget brugt metode som følgelig også giver mange fisk. Mange mener at det også er metoden til de store, men det skulle vise sig ikke at holde stik.

Thorsten Alexi fangede dagens største på 5,35 kilo. Herzlichen Glückwunsch. Den faldt for en wobler, fisket fra opankret båd med jerkbait teknik. Samme metode, gav tidligt på dagen, den næststørste på 5,25 kilo.

I den østlige ende af søen, mellem broerne og øen, sås vældige mængder af fisk på ekkolodderne. Det var jo oplagt at fiske her, men dels var her slet ingen læ, og dels sejler vi lystfiskere altid ned i den anden ende af en hvilken som helst sø. Men området fik en seriøs test af juniorerne Morten Manniche og Lucas Msiska der holder tungen lige i munden, mens han fighter en gedde, der dog spytter krogen et øjeblik efter.

Rigtigt mange fisk blev vejet i dommerbåden i løbet af dagen, men der var alligevel en del som havde noget til indvejning ved dagens slutning.

Niels Godsk lavede hattrick med tre fine fisk: 4,0 + 4,5 + 4,6 kilo. Han inkasserede en præmie og to foreningsglas.

Der blev i alt indvejet 26 fisk, men som dagen skred frem, og rygterne løb, blev flere og flere fisk sat ud igen, uden dommerens medvirken. Da hver fisker kun kan vinde een præmie, gav dette ligefrem anledning til  misforståelser, så enkelte præmiefisk blev udsat uden dommerens medvirken.

Alle gedder blev genudsat og medlemmerne havde virkelig gjort sig umage med at håndtere fiskene så de var spræl-friske når de kom tilbage i søen igen.


Dagen afsluttede med præmieover-rækkelse. Der var en masse superfine præmier der skulle fordeles.

Vinder hos juniorerne blev Tobias Villesen med en fisk på 4,1, derefter kom Morten Manniche 3,9 kilo, Martin Berg 3,5 kilo og Nicklas Bressendorf 3,3 kilo. Der var hjul og stænger og tænger og vægte og andet uundværligt fiskegrej til vinderne.

Og apropos grej, så fiskede junior Tobias blot med een enkelt stang, som så til gengæld fik hans fulde opmærksomhed og koncentration, og som gav ham ligeså mange, eller mange flere, fisk end alle os som fiskede med op til 4 eller 6 stænger.


Vinder hos seniorerne blev Thorsten Alexi med en fisk på 5,35 kilo, yderligere næststørste på 5,25 kilo indbragte et foreningsglas. Jacob Bøggild 5,05, Niels Godsk 4,6 + 4,5 + 4,0 (præmie og to gange foreningsglas) Lars Frø 3,7 kilo, formand Basse 3,1 kilo. Også seniorerne blev begavede med hjul, stænger, tænger, vægte med meget mere.

Der var også lodtrækning på billetten og Henning Blomberg løb med 12 gode hornfiske/havørred agn og junior Nicklas Bressendorf løb med en trollingstang, og var meget begejstret over dermed at have gjort det meget bedre end sin far.

 

Skriv og billed: Lars Frø


"Lystfiskere søges til Tv2 spot"

Foreningen blev kontaktet af TV2, som havde hensigt til at lave nogle World Cup spots i forbindelse med VM i fodbold. Der er planlagt små klip, hvor man ser "hele Danmark" bakke op om landsholdet. Der skal ses en række danskere i forskellige hverdagssituationer, bl.a. nogle lystfiskere i en sø, som holder hinanden om skuldrene (i forboldstil).

Der blev hurtigt fundet 6 interesserede til dette, og optagelserne fandt sted den 29. april i Hareskoven.


Holdet havde monteret hele udstyr ved bredden af en lille sø, inkl. et kran for at kunne føre et kamera hen over vandet.


Derudover skulle der naturligvis også sørges for den rigtige belysning
 


Så blev der taget mange "takes", med skiftende antal fiskere i vandet, mens kameraet kørte fra venstre ...


... til højre. Og der skulle kigges en gang i kameraet, en gang i skoven, og til sidst ...
(men se selv på TV2 snart!)


Instruktøren kiggede på os mens der blev filmet ...


... og på resultatet på en bærbar skærm efter optagelsen, og det tog næsten en time før han var tilfreds (vi er nok ikke skuespiller ...)

Sikke en arbejde for 5 sekunder tv! Men det var en spændende oplevelse. Spots kan ses på TV2 fra den 12. maj (og sikkert også på deres hjemmeside).


Så kom SU broen i vandet


Vi havde kaldt brobisserne sammen på en dag med frisk vind fra den mest uheldige retning.
Så det der plejer at være let, blev besværligt, og det der plejer at være besværligt, blev til spændende udfordringer.
Vi fik adrenalin og temperament op i de høje gear.

Vi måtte have en båd mere i vandet, som kunne hjælpe med at hive, og støtte og give læ.
Og Torben hjalp til med et par vitser til de to i knokler-båden.
 

 


Bådudlejningsbroen står i et hjørne med læ og kan stilles op i waders,
så den kom i vandet uden dramatik.
 

 



Skåål - nu står broen bare og venter på bådene.

 

 

 

 

 

 

 











Alting gyngede, og der måtte opfindes nye hjælpemidler
for at tøjre det tunge jern, mens bolte blev lirket gennem altfor små huller, og drilagtige møtrikker blev voldet på plads.
 

 

 


Kenneth fik klemt en finger i ny og næ,
men vi slap alle fra opgaven uden alvorlige skader.
(Medmindre nogen opdager et hold i ryggen i morgen)
 

 


Det tog hele formiddagen, og lidt til, at få broerne i vandet,
så vi valgte at lade bådene ligge oppe på land til på torsdag.
Basse og Benny serverede sen frokost:

Lune fiskefileter med håndrørt remoulade,
flæskesteg med sprød svær og rødkål,
lune deller med surt,
hjemmelavet rullepølse,
leverpostej med rødbede,
tre slags snaps og 6 slags øl.

Og selvom Jesper manglede pålægschokoladen
så var der ikke et øje tørt!

Tak til

Kenneth Tostrup

Torben Steen Nielsen

Benny Norman Jensen

Ole Eriksen

Martin Tingleff

Jesper Uldbrandt

Sune Steen Nielsen

Lars Frø

 

Skriv og fotos Lars Frø


Så kom Stavnsholtbroen i vandet.


Theis var iført gamle gummiwaders og havde derfor god føling med vandtemperaturen. Vandet er stadig koldt !

 

Fredag den 9. april satte vi Stavnsholtbroen i vandet. Vi havde læ, solskin, klar og kold luft.
 

 


Det er ikke et billede fra en Rasmus Klump bog, det er formanden som prøver at lirke til en stolpe, så en vange kan finde på plads, så en bolt kan komme gennem et meget lille hul.

Det lykkedes igen i år at få broen op, og bådene i vandet. Tak til Charles, Basse, Bjarne, Nicolaj, Theis og Lars.

Skrevet af Lars Frø


Arbejdsdag i og omkring klubhuset den 10. april 2010

I det fineste forårsvejr blev arealerne omkring klubhuset gjort rene og ryddelige efter en lang vinter.
Det var som altid en god og arbejdsom dag, hvor de fremmødte hyggede sig i hinandens selskab.
Der kommer en arbejdsdag mere til efteråret – til glæde ikke mindst for de der ikke kunne deltage på denne arbejdsdag.

Morten Søndergaard


Formanden, Ole ”Basse” Gammelmark, leger skraldemand.

Klubtur til Rügen i Tyskland den 1. og 2. april 2010

Foranlediget af en snak med nogle af foreningens geddefiskere på et bestyrelsesmøde sidste vinter, havde vi besluttet at arrangere en kysttur til den tyske ø Rügen.

Essensen af snakken med geddefiskerne Theis og Thomas, var nemlig at der hvert år i marts og april trækker store stimer af sild ned mod Rügen for at gyde. I halerne på disse sild følger store havørred og laks. Noget andet er så at Theis og Thomas atter i år drager til Rügen for at fange gedder - på en foreningstur - i november måned. Se mere om dette under kalender.

Men vi skulle fange havørred. Vi havde valgt at booke os ind hos Wolf i byen Göhren. Wolf driver et pensionat sammen med sin hustru. Ved siden af arbejder Wolf som guide for gedde-, havørred og laksefiskere. Et afgjort plus er at Wolf har lært at tale dansk, så vi følte os i sikker havn omkring bookning og ophold m.v.

Vi drog fra Farum kl. 02:45 da vi havde booket en tidlig morgenfærge fra Gedser til Rostock. Gudskelov var der kaffe på kanden og en (dyr) morgenbuffét på færgen. Efter et par timers sejllads og ligeså lang køretid fra Rostock, ankom vi forventningsfulde til Göhren. Wolf var på vandet som guide for et par andre danskere, men hans søde hustru tog vel imod og guidede os ned på stranden hvor Wolf kom ind for en kort bemærkning. Niels Godsk fik en båd og blev instrueret i at sejle rundt om nærmeste pynt for at kastfiske, mens vi andre havde mere lyst til at fluefiske fra land, og så blev guidet tilbage gennem byen og nord for samme pynt hvor Godsk ville ligge i båden.

Wolf kunne berette om et fornuftigt fiskeri de foregående dage. Det tegnede jo lovende dette her...

Vi kørte så til nordsiden. Vi kom til en (betalings-) P-plads - og havde her første udfordring da parkomaten udelukkende kunne æde mønter. Vi havde kort og sedler. Tilbage til byen for at finde et supermarked. Hårde odds når man har fiskefeber. Heldigvis mødte vi en forstående kassedame og drog beriget med mønter tilbage til P-pladsen, iførte os waders og gik fuldt fluefiskeudrustede mod kysten.

Første møde med en tysk kyst var lidt overvældende. Ikke på grund af kysten, men mere fordi der var utroligt mange mennesker. Disse kiggede jo lidt undrende på os. Lidt efter lidt - og baseret på senere samtaler med andre fiskere vi mødte undervejs - gik det op for os at netop kystfluefiskere ikke er dem der går flest af på dusinet dernede.

Selve kysten var sand, sand og så lidt sand. Men lidt henne til højre lå der nogle sten der kunne indikere et lille stenrev. Det viste sig at holde stik. Længere endnu henne mod pynten lå der endnu flere sten - det så rigtigt spændende ud - og følgeligt lå Niels Godsk jo så dér i sin båd... Han var tøffet rundt om pynten.

Men vi gik på med krum hals og fluerne kom i vandet. Ind over stenrevet og noget tang - og så var der fast fisk til Niels "Mopa" Matthiesen. En flot blankfisk. Lidt slank efter gydningen, så den fik friheden igen.

Niels poserer med en tysk havørred på anslået 2,225 kg.

Vi fiskede os ud mod pynten og mødtes med Niels Godsk der sejlede båden mod land. Niels havde fået en del fisk ude på pynten ved det lille stenrev. Største var på 2,6 kilo og den havde givet en god lang fight.

Godsk med en fin 2,6 kilos

Vi skiltes igen og fiskede videre. Da dagen var omme kunne vi opsummere og konstatere at Rügen da nok i høj grad kunne levere ørred, idet vi havde fået 4 fisk på land og i båd, ligesom flere hug var noteret på "tabslisten". Alle fisk - på nær den på 2,6 kilo - blev dog genudsat.

Efter fiskeriet riggede vi af og drog tilbage til pensionatet. Lige rundt om hjørnet lå meget bekvemt en restaurant, hvor vi rundede dagen af med en enkelt (eller tre) fadøl, mad og fiskesnak med 2 andre danskere som Wolf havde guidet rundt. De havde fået en del fisk, med største på 4,2 kilo.

Efter en god lang dag - 18 timer i bil og frisk luft - nåede hovedet knapt puden før søvnen indhentede os.

Næste morgen lagde vi - efter morgenmaden på pensionatet - ud på sydsiden af samme pynt. Vinden var svag pålandsvind, så fluekastene gik ok. Spinnefiskeri var selvsagt heller ikke noget problem. Og tilsyneladende var det spinnefiskeri der skulle til. Ihvertfald fangede Godsk fisk helt ude i enden af kastene, ligesom vi så en tysk spinnefisker tage en pæn ørred på anslået 5 kilo. Godsk fik 2 fisk og tabte 3 derudover. Matthiesen lånte spinnestangen og kvitterede med at bomme en fisk i et af de første kast. Jeg mærkede en enkelt fisk, men ellers var indtrykket at de gik langt ude.

Efter et par timer var vi sultne på at rykke plads. Dette var egentlig lidt dumt da der jo var gang i fiskeriet, men når nu man er ude på "eksotiske" pladser...

Vi tog derfor en beslutning om at prøve den nordligste pynt på Rügen, helt oppe vest for Kap Arkona. Undervejs derop kunne vi kigge på alle de bugter, indsøer og vige hvor geddefiskerne skal ned og ligge i november. Spændende så det ud.

Vel ankommet kunne vi konstatere at det var et naturreservat og fridag. Myriader af mennesker. Wolf havde advaret os, men ville vi lytte...? Der var dog plads ved kysten. Den mindede meget om Møn med rev og badekar, samt en relativt stenet bund. Vandet var ret grumset, men ikke mere end det var acceptabelt. Problemet var dog at der slet ikke var nogle fødeemner inde og dermed ingen ørreder.

Jeg faldt i snak med et par tyske lystfiskere, der var meget interesserede i at høre nærmere om hvad i alverden jeg fra Havørredeldoradoet Danmark dog ville på Rügen. Den ene havde så iøvrigt vundet en konkurrence hvor hovedpræmien var et ophold i Havørredeldoradoet Danmark. Jeg anbefalede ham at tage til Fyn, næsten symbolsk nærmere bestemt halvøen Hindsholm. Som tak rykkede han ud med et par gode fluepladser omkring Vitt syd for Kap Arkona. De kunne bekræfte at vandet var for koldt, og var behørigt imponerede over at vi havde fået fisk nede ved Görden tidligere. Nordpå var der ikke fanget noget.

Vi besluttede os derfor for at rykke mod Vitt. Det viste sig at være en større logistikmæssig udfordring, idet alle de veje vi prøvede enten var spærrede eller sklitet med indkørsel forbudt. Først da vi lukkede øjnene for et af skiltene kunne vi komme til kyst. Hvor der så holdt cirka 10 biler i forvejen. Tyskerne har selv lært at lukke øjnene for de skilte...

Den plads var rigtigt spændende. Men vi var rigtigt trætte. Godsk fik en undermåler. Niels og undertegnede fik en lur imens.

Efter dette besluttede vi os for at rykke teltpælene mod Danmark og var tilbage i Farum 02:00. Et par lange - men gode - dage.

Der rigges af og pakkes bil...

Konklusion:

Ørredfiskeriet på Rügen er absolut ok. Det gælder sandsynligvis om at være der på det rigtige tidspunkt i forhold til sildenes gydetræk. Men omvendt kunne vi konstatere indslag af mindre havørreder samt nedgængere, så der må altså også findes en fast stamme af ørred i de lokale vandløb og som derfor må befinde sig rundt om øen året rundt. Vi ville gerne ind for at teste fiskeriet inde i de små vige, men dels grundet tidspres dels grundet lokale restriktioner, nåede vi ikke dette. Temperaturen i vandet var lav og dermed var der stort set ingen fødeemner inde. Vandet er dog så brakt at fiskene ikke generes af den lave temperatur og derfor fighter godt når de hugger. Det er dog sandsynligt at fiskene på denne årstid primært æder fisk (sild) og derfor også hugger derude i enden af kastet hvor sildene går. Dette er nok også en del af forklaringen på at vi ikke så andre fluefiskere. Omvendt så lykkedes det os at fange fisk og få kontakt på flue, så hvis vandtemperaturen havde været højere, da ville det givetvis have givet endnu mere. Måske endog på natflue senere på måneden.

De fleste er spinnefiskere, og dette er ikke uden grund. Det må anbefales at medbringe spinnegrej for det tilfælde at havørredens byttedyr går langt fra land. Hvis vandet er varmere vil flue antageligt være ligeså effektivt.

Kan man tysk er det et plus når man henvender sig til de lokale fiskere. De er hjælpsomme og deler gerne deres erfaringer. Generelt er de tyske fiskere ikke så mobile vadefiskere som vi måske er vant til fra Danmark. Dette skal man lige have i baghovedet hvis man bevæger sig hen til et rev. De flytter sig IKKE. Men så må man bare videre. Der er kyst nok at gå i gang med.

Der er en del restriktioner på fiskeriet og ligeledes en del reservater hvor man ikke må fiske. Det kan anbefales at sætte sig ind i reglerne inden man drager til Rügen. Fiskeriet kræver en licens til 10 EUR, ligesom der lokalt findes steder hvor der i tillæg kræves yderligere en licens.

Generelt er adgangsvejene til kysten ikke helt som vi er vant til i Danmark. Mange veje er skiltet med adgang forbudt, men hvis man er klar til at vandre kan man sagtens finde egnet fiskevand fra de almindelige (ofte betalings-)p-pladser.

De tyske garnregler er ikke som Danmark. Som i Sverige er næsten alt tilladt fra garnfiskernes side. Garnet må sættes helt inde fra havstokken. Som lystfisker skal man holde 100 meters afstand til garn. Derfor er nogle pladser helt umulige at befiske. Når dette er sagt, så må siges at der er mange fisk alligevel. Tænk hvad det kunne blive til hvis de fik indført 100 meters zonen som vi kender den?

Pensionatet hos Wolf kan klart anbefales. Dels er sengene fine (vi var trætte), dels er der muligheden for mad i restauranten. Morgenmad er inkl. Vi gav 30 EUR for overnatningen og i tillæg kan man leje båd. Det er som tidligere nævnt også et plus at de taler dansk. Wolf har desuden den service at man kan booke en komplet trollingbåd med guide. Det tænker vi seriøst at prøve til næste år.

Gedser - Rostock eller Trelleborg - Sassnitz er de færger der kan anbefales. Sidstnævnte har den tillægsmulighed at man kan booke en kahyt mod pristillæg.

Det er ikke sidste gang at vi har været på Rügen.

Christian Jørgensen - Kystturleder


Informationsmøde for nye medlemmer i klubhuset den 25. marts 2010

Farum Lystfiskerforenings bestyrelse havde inviteret til informationsmøde i klubhuset denne aften for de mange nye medlemmer, som foreningen har fået i løbet af 2009 og her i starten af 2010.

Der sås dog også ”gamle” ansigter blandt de fremmødte og de kunne således også bidrage med gode tips og fiduser vedr. brugen af de mange, mange faciliteter, som foreningen råder over.

Særlig glædeligt var det at se en god håndfuld medlemmer fra den nu forhenværende ”Sportsfiskerforeningen Gadevang 79”, som opløste sig selv i 2009 og overførte sine medlemmer til Farum Lystfiskerforening.

Alle fik vist svar på de spørgsmål de måtte have og flere fik også købt nøgler til Fiskeringen og SU.


Næstformanden, Christian Jørgensen, forklarede
om foreningen, faciliteterne og arrangementerne
i årets løb.

En rigtig god, hyggelig og informativ aften i klubhuset.

Morten Søndergaard


Foredrag i klubhuset den 18. marts 2010

Steffen på Big Game fiskeri ud for den mexicanske stillehavskyst

Foreningens kasserer, Steffen Faisst, anvendte 14 af januar måneds normalt triste dage langt væk fra Danmark til en spændende gang Big Game fiskeri ud for den mexicanske stillehavskyst ved Zihuatanejo.


Steffen tryllebandt de fremmødte fra starten af foredraget

Iført en lokal fiske-T-shirt fortalte Steffen muntert og informativt om sine oplevelser i Mexico.  Oplevelser som han havde inddelt i 5 hovedpunkter: Rejsen – Stedet – Fiskemetoder – Fiskeri – Afrunding.

Rejsen startede fra Kastrup med mellemlanding i Madrid og 8 timers ventetid, derpå videre til Mexico City og mere ventetid. Det regnede ved ankomsten til Mexico City, hvilket skulle have været første gang i de seneste 20 år på den tid året… På hjemrejsen måtte hele holdet endda nødtvungent overnatte i Madrid!
 

Stedet hvor Steffen og de øvrige på fiskeholdet boede var sikret af svært bevæbnet militærpoliti, der konstant patruljerede til fods og i pickups og ud fra Steffens fotos af dem var de absolut ikke til at spøge med.

Fiskemetoderne var delt mellem det traditionelle trollingfiskeri ude på dybere vand og det mere kystnære inshore-fiskeri.

De første 3-4 dage var der ikke rigtig bud efter agnene, men så kunne Steffen og de andre deltagere lade sig underholde af delfiner, havskildpadder, pelikaner og lokale entreprenører der byggede på stejle bjergsider.

Men da fiskedagene var til ende var det alligevel blevet til hele 36 sailfish med 4 til Steffen på mellem 20 og 40 kilo. Den ene sailsfishs næb havde Steffen fået savet af og tørret, så han kunne fragte det med hjem til Danmark.


Hornfiskene er lidt større i Mexico!

Steffen syntes selv, at det have været en fantastisk tur og tænker allerede på hvornår og hvordan han skal tage af sted igen. Måske et tema for en fremtidig klubtur!?

Morten Søndergaard


Fileteringsaften den 16. marts

Starkok Niels Godsk inviterede medlemmerne til at lære hvordan man bedst få fileteret
forskellige slags fisk - han kom med en stor bakke fyldt med alt fra (renset) ørred over (ikke renset) havbars, havkat og forskellige slags fladfisk.


Niels viste hvordan man gør ...

... med de forskellige arter ...

... og overvejede nøje ...

... at alt blev lavet ...

... på den rigtige måde!

Her mangler der allerede en halv filet.

Og mens vi ryddede resterne op ...

... lavede Niels af vores filetter en dejlig mad til os!

Tak til Niels for en lærerig aften vi skal have gavn af når vi fanger fisk til familien, og en rigtig god mad!


Klub-bule-tur på Øresund lørdag den 6. marts


Endelig en tur med fisk
-ovenikøbet bidefisk.



og een måler 10,25 kilo- sæsonens eneste på Farum foreningens ture

 

 

 

billed og skriv ved Lars Frø

 

 

 


Der var fine "mellemfisk"



Vi fangede ialt 40 torsk. Niels Godsk fik et lille glas for flest fisk, hele 7 stykker faldt for hans hjemmelavede rørpirk.

Og Peter Bager blev belønnet med et stort glas for hans flotte måler.



Således hang vores pirke det meste af dagen


eller denne lidt pænere spætte,


Næststørste torsk vinder glas - den er over målet!

 

 

 

 

billed og skriv ved Lars Frø

Klub-bule-tur den 26. februar

 

 


Når vi en sjælden gang fiskede, fik vi blot
bi-fangster som denne mini-krabbe,


eller denne flotte sø-stjerne.


Og formanden får overrakt glas for at fange største torsk. (Se torsken omme i fangstrapporterne).

Tak for en hyggelig dag, hvor der var god tid at få snakket.

Foredrag i klubhuset torsdag den 18. februar 2010

Theis Kragh om Farum Sø og Furesøens helbredstilstande samt om fiskene i dem

”En samling videbegærlige medlemmer trodsede elementernes rasen denne aften og kunne, efter at have banet sig vej gennem sneen, tilbringe et par hyggelige og yderst interessante timer i et lunt klubhus i selskab med Theis Kragh, der øste ud af sin omfattende viden om Farum Sø og Furesøen og fiskene deri.

Theis havde opdelt aftenens foredrag op i 4 punkter:

1. Hvad gør en sø klar / uklar?
2. Hvordan har Farum Sø det?
3. Gedder – håndtering / afkrogning / genudsætning.
4. Projekt Furesø.


Det var ren vinteridyl på vejen til klubhuset
 

Theis, der er uddannet biolog med en ph.d forskeruddannelse i ryggen, evnede på en ikke-nørdet og ikke-langhåret måde, at forklare de fremmødte hvilke betingelser der skal være til stede for at gøre en sø klar henholdsvis uklar.

Det skete bl.a. ved hjælp af et fornemt Powerpointshow, hvilket gjorde at de fleste kunne følge nogenlunde med (undertegnede hørte i hvert fald at der gentagne gange blev nævnt fosfor, plankton og bakterier!). Theis havde f.eks. været ude at dykke i Furesøen, Hillerød Slotssø samt en jysk sø og fået nogle rigtigt flotte undervandsoptagelser i kassen.

Med hensyn til Farum Sø forklarede Theis bl.a. om årsagen til at den legendariske ”Grødeklat” forsvandt i midten af 1990´erne. ”Grødeklatten” havde i årene om til sin forsvinden - som følge af tiltagende uklart vand - været søens absolutte fiskehotspot og mange gode fangster af gedder og aborrer blev gjort omkring den.
 

Theis kunne heldigvis oplyse, at Farum Sø generelt set er i bedring og faktisk er ved at være i balance med sig selv (noget også nogle mennesker kunne stræbe efter!), og ved at opnå den klarhed som en sø kan have.

Fakta: Farum Sø er på 120 hektar, har en middeldybe på 6,3 meter, en største dybde på 14,7 meter og indeholder 7.900.000 m3 vand. Vandets gennemsnitlige opholdstid i søen er på ca. 1,75 år.
 


De fremmødte lytter med stor interesse til Theis
 

Fakta: Aborrerne står for 41% af fiske-biomassen i søen, skallerne for 36 %, brasenerne for
13 %, mens gedderne er på under 1 % af biomassen. Tallene stammer fra en regionsunder-
søgelse foretaget i 2006.

 

Theis lavede en hurtig rundspørge bland det forsamlede om hvor mange kilo gedder, de mon
troede der var i Farum Sø!? Buddene varierede fra alt fra 1 - 2 - 8 og 10 tons gedder i søen.
”Det er jo en stor så ik´, spurgte Theis retorisk, hvorpå han oplyste det – ud fra en biologisk formel – fremregnede tal: 732 kilo gedder i Farum Sø i alt!
Og med en anslået snitvægt på 3,0 kilo giver det 244 gedder i alt i søen…
 

Der var nok nogle, der lige hoppede en ekstra gang i stolen over dét tal, hvilket på elegant vis bragte Theis frem til det 3. punkt: håndtering / afkrogning og genudsætning af gedderne.

Lad det være slået fast med 7-tommer søm så det ikke er til at misforstå: genudsætning af gedder over 3,0 kilo betyder ALT for bestanden af gedderne i en sø som Farum Sø.

Theis gav som eksempel, at han i snit er i stand til at fange 10 gedder pr. tur han er på Farum Sø (husk på at han er ”professionel” gedde-fisker), hvilket ville give han 12 ture, hvorpå søen var så godt som tømt for gedder, hvis han tog dem alle med hjem. Måske nok sat lidt på spidsen, men alligevel.

Ved den rigtige håndtering i forbindelse med landing/afkrogning/fotografering/genudsætning vil 997,5 gedder ud af hver 1000 overleve. Det forudsætter, at man er i besiddelse af en peang (afkrogningstang med låseanordning), en afkrogningsmåtte (køb den f.eks. billigt i Harald Nyborg), en skævbider til at klemme modhagerne på krogen sammen og evt. et knudeløst net. Hertil skal lægges en rutinering i håndtering af gedden.

På spørgsmål fra salen vedr. aborrer kunne Theis oplyse, at en sø-aborre på 40 cm typisk vil være 16-17 år gammel, så også her er genudsætning vigtig.

En 1,5 kilos aborre kan således sagtens være 20 år gammel, hvorfor den er en sjældenhed i en sø, i modsætning til brakvandsaborrerne fra Store Vejle Å og Tryggevælde Å, hvor de ”booster” deres vægtforøgelse med rejer og på meget kortere tid bliver store. Der er med andre ord tale om nogle bodybuilder-aborrer.

Sidste punkt var ”Projekt Furesø”, som Theis har sin helt egen og uforbeholdne mening om. Han havde på eget initiativ lavet formler og grafer, der modsagde projektets - primært politisk dikterede – formål.

Et meget spændende og oplysende foredrag, hvis indholds-interesse blev understeget ved at en af de fremmødte optog det hele på en lydfil, så han kunne gen- og nærlytte det derhjemme.

Stor tak til Theis.

Morten Søndergaard
 


Foredrag i klubhuset - torsdag den 28. januar 2010

Binding af tackler og forfang til havfiskeri


Foreningens fremmeste ekspert i konkurrence-havfiskeri, Niels Godsk Jørgensen, øste ud af sin mangeårigt indsamlede erfaring for hvilken forfang, ophæng og tackler, der virker bedst til fladfisk, torsk, hvillinger, knurhaner og mange andre spændende arter i havet.


Niels forklarer om krogenes udformning og størrelse

Niels gennemgik først sin righoldige forfangsmappe og forklarede om årsagen til de forskellige længder på tacklerne, den bedste type line til bindingen af disse, de bedst lokkende farver på perler og ophængere, hvilke typer forfang der skal benyttes under forskellige strømforhold, krogstørrelser, hvordan ormene skal agnes og meget, meget mere.

Vidste du f.eks. at de 2 nederste kroge fanger 90% af alle fladfiskene og at du kun skal sætte krogen i ormenes hoved? Vidste du at gule perler er gode til skrubber om foråret, mens røde perler er gode til rødspætter? Og at der ved stærk bundstrøm skal benyttes lange forfang? Og at et langt slæbetackle er godt til knurhaner og hvillinger?
 

Niels´ eget gennemgående motto er: ”Lav tacklerne så simple som muligt”.
Derpå var det de fremmødtes tur til at binde forfang og tackler af de materialer, som Niels havde indkøbt og medbragt. Det blev til et par rigtigt hyggelig timer i klubhuset, hvor voksne mænd sad og bandt små farvede perler på tynde liner og hvor de tykke fingre ofte var i vejen. Der var i det hele taget noget systue over det hele.
Alle tog således hjem med forskellige forfang og tackler, som helt sikkert skal kopieres i flere eksemplarer derhjemme.
 


Der lyttes intenst til Niels

En stor tak til Niels, der meget gavmildt delte ud af sin omfattende viden og ikke var hverken for fin eller hemmelighedsfuld til at dele ud af denne og mange gode konkurrencefiduser.
Vil du også gerne kende til disse, må du møde op næste gang

Morten Søndergaard


Klub-bule-tur på Øresund den 22. januar 2010


Vi ligger øst for Ven ...


Enkelte gange rammer han rigtigt godt:
Som her, hvor der pludselig er vældig aktivitet på hele bagbord side.
 


... selv turlederen får fisk, og så må der være mange!!


- rigtigt pæne.


Mågerne hænger og glor skeløjet ned i de nye kurve:


På vej i havn må alle til lommerne, og dem er der mange af, i en moderne Øresunds-habit,  men hvor mon pungen gemmer sig?


Inden vi sendes hjem, skal der deles glas ud til manden med flest fisk, det var Kent som fik 4 torsk, heraf den næststørste.
 

 

 

 


... og fiskeskipper Lars Pryds bimler af og til
 med klokkeværket.


Torskene klasker i dækket langs hele skibssiden, ...

 


Det er pæne torsk -

 


Bismeren klirrer ved 8,2 kilo - desværre ingen måler.Det der til slut viser sig at blive dagens største, vejer 8,4 kilo - så det blir en måler-fri tur.


"Hvornår skal de torsk renses!"



Turleder Basse noterer,at vi i alt har fanget 24 torsk fordelt på 18 mand, 6 mand fangede ikke noget.
 


Og glas til manden med den største torsk, Lars Frø

skriv og foto Lars Frø


Hvis du ønsker at indsende et tur-referat til hjemmesiden, skal du bare klikke hér eller skrive på mail adressen: hjemmesiden@farumlf.dk