Klik for at vende tilbage til forsiden  Klik for at sende os en e-mail   

 Hvem er vi
 Hvad kan vi
 Hvad gør vi
 Turkalender
 Kulmulen
 Fangster
 Konkurrence
 Rekorder
 Top 5 lister
 Farum Sø
 Furesø
 Bestyrelsen
 Artikler
 Links
 Infomail
 Indmeldelse

Farum Lystfiskerforenings klubhus - Fiskerhytten - Farumgårds Allé 32, 3520  Farum, tlf. 44 95 47 16


Fangster 2013Farum Sø-gedde (29.12.13)
Lars "Frø"


Klubrekord-havørred (21.09.13)
Klaus Vestergaard


Stor-suder (23.05.13)
Claus Søndergaard


Januar  ●  Februar  ●  Marts  ●  April  ●  Maj  ●  Juni  ●  Juli

August  ●  September  ●  Oktober  ●  November  ●  December


Se også fangstrapporterne fra: 2012 l 2011 l 2010 l 2009 l 2008 l 2007 l 2006 l 2005 l 2004


Vi vil meget gerne se din seneste fangstrapport på hjemmesiden. For at sende den ind, skal du klikke hér eller sende en mail til: info@farumlf.dk.

Vi fortsætter igen i år at udlodde fire store gavekort á TUSINDE KRONER i lodtrækningsgevinst blandt indsendte fangstrapporter! Ét gavekort i hvert kvartal.

Hvad venter du på?


December 2013
[Til top]


Farum Sø

29. december 2013

Længe har mine geddestænger stået og ventet utålmodigt på at blive luftet, uden at der overhovedet har været mulighed for fiskeri. Men nu er juleræset slut, den sidste familie-frokost er overstået, og de sidste børnebørn er taget hjem, så nu skulle jeg endelig en tur på Farum Sø. Det er den næst varmeste registrerede december, så det er svært at forstå at man sidste år kunne gå på isen på denne tid.

Der var forholdsvis meget lys, ikke solskin, men noget der med lidt god vilje kunne minde om. Solen puttede sig ganske lavt i tågen, sådan lige over fjernvarmeskorstenen i Værløse, og luften var drivende fugtig uden at det regnede. De sidste par storme har rumsteret godt og grundigt rundt med vandet som er grumset og fiskene er spredt for alle vinde, men gedderne ville godt lege med. Fik fire mindre og een på 6 kilo som kom med på en “selfie” inden genudsætningen. Min sidste fisk i år?

Lars Frø


Kystørreder

Juledagene - december 2013

Lucas Msiska brugte nogle af juledagene til af fiske efter ørreder ved blandt andet Nordkysten af Sjælland.
Der kom der et par ekstra julegaver ud af, som det kan ses af de fine fotos.

Lucas har lagt et videoklip ud på Youtube af fangsten af denne fine havørred.
Se mere på:
https://www.youtube.com/watch?v=3GMeCeVEdyE&feature=youtu.be


Massiv aborre

3. december 2013

Efter bulletiner om godt fiskeri i Køge Havn besluttede jeg at give det et sats tirsdag den 3. december. Det virkede som om, at der var hold i rygterne, idet jeg fra morgenstunden havde pænt med besøg på skallerne. Pæne fisk, men dog ingen over kiloet.
Lidt oppe ad formiddagen døde fiskeriet imidlertid helt ud og efter at have siddet et par timer og trøstesøbet kaffe, besluttede jeg at forskyde til St. Vejle Å for at se, om der skete noget mere der.

Ved ankomst blev en ret stor skalle søsat og efter lidt tid blev linen slap – en aborre havde taget skallen og svømmede direkte mod mig.
Jeg strammede op og gav modhug, og det virkede som om, der var god vægt i den anden ende. Fisken fulgte dog pænt med ind, og da den vendte første gang i over-fladen, så den ud til at have en pæn størrelse, men ikke kæmpe stor. Så jeg fortsatte presset uden nerver og fik den lidt efter i nettet. Da den gled ind over net-kanten, fik jeg alligevel ståpels, for det her var en rigtig fed fætter!
En medfisker henvendte sig til mig med en bemærkning om ”dét her er bedre end Køge, hva”?

Det var åbenbart samme lystfisker, som havde stået ved siden af mig i Køge, og han var også rykket længere nordpå.
Fisken var rigtig rund og fed med høj nakke og god dunk, og da den kom på 2-kilos vægten gik den først i bund med et nydeligt ”klunk” – en dejlig fornemmelse. Vægten stabiliserede sig herefter på 1925 gram! Fisken målte kun 47,5 cm, hvilket gjorde, at jeg måtte have den på vægten igen. Og den var altså aflæst korrekt.
Min nye fiskemakker tog nogle billeder, hvorefter fisken gled roligt tilbage i vandet. Ud over en super flot gedde på ca. 3 kilo og nogle raspede agnskaller, så blev det ikke til yderligere den dag, men det gjorde faktisk nu heller ikke så meget…

Knæk og bræk - Claus Søndergaard


November 2013
[Til top]


Flot madamme fra Bure Sø

24. november 2013

Hej Farum LF!


Var en tur på Buresø i dag med min makker fra Team "bom" pike.


Fantastisk vejr og okay fiskeri.


Det blev ikke til så mange gedder.


Men min makker fik da en Jack, og jeg selv en flot madamme på 101 cm på 7,5 kilo.


Hilsen fra

Martin Auchenberg Jensen


Farum Sø

23 november 2013

Det var en en fin, fin vindstille lørdag hvor fruen passende var på arbejde, og jeg var på søen fra det lysnede. Ved 9 tiden var der en gedde på 6,6 kilo som underholdt med spræl og ballade, inden den kom i båden. Det er en OK vægt for Farum Sø så jeg tog et billede inden genudsætningen. Den næste gedde var der rigtigt alvorlig spræl i, jeg stod med krum stang og kunne slet ikke løfte den op fra dybet, så med tanke på den jeg lige havde fanget, var jeg aldeles overbevist om at nu var der et ægte monster på krogen.

Meget skuffende viste det sig at være en lille 4 kilos som var kroget i maveskindet, og som derfor rigtigt kunne “være på tværs”.

Resten af dagen gav 3 mindre gedder plus adskillige spyttere, inden ekkoloddet løb tør for strøm, og jeg løb tør for energi.

Lars Frø


Fin aborre fra Esrum Sø

17. november 2013

Undertegnede benyttede det gode vejr sidste søndag til at tage en tur på Esrum Sø med en kammerat. Vejrudsigten lovede sol, men også en frisk vind fra vest/nordvest.

Jeg havde fanget perfekte agnskaller om lørdagen, så nu skulle det være. Vinden var for kraftig til det normale driv-fiskeri (som jeg - i parantes bemærket - blev introduceret til af Lars Frø for mange år siden), men takket være den frontmonterede elmotor kunne det lade sig gøre at bremse farten, så det blev tåleligt. Dette fiskeri var effektivt og i løbet af dagen havde vi en del aborrer i båden. Største aborre på 1490 gram tilfaldt undertegnede på en agnskalle. En super stærk fisk på 48 cm, der kæmpede til det sidste, og som efter kunstigt åndedræt svømmede lystigt videre. Herudover fik vi 3 gedder op til ca. 5 kg under aborrefiskeriet. Alle fisk blev fanget på enten agnskaller eller pirk og på ultra let grej.

Aborren giver yderligere point i Esrum Open, hvor jeg stiller op for Nive Å´s Lystfiskerforening. I den forbindelse er det måske værd at nævne, at Farum Lystfiskerforening endnu ikke er repræsenteret i konkurrencen, der kører hele kalenderåret og er åben for alle - både individuelt og som forening. Måske bliver 2014 året, hvor Farum Lystfiskerforening markerer sig. Opfordringen er hermed givet videre.
Knæk & bræk - Klaus Vestergaard

Aborrer

1. november 2013

Jeg havde med besvær fået indsamlet nogle skaller i størrelse meget lille, og jeg fik nogle tilbud på disse, blandt andet en fin fisk på 1150 gram. Men agnfiskene slap hurtigt op, og jeg måtte i gang med kunstagnene.
Det kneb dog gevaldigt med at få fiskene til at hugge på disse, og jeg måtte det meste af tasken gennem, før end jeg fandt den rette medicin. Det viste sig simpelthen, at der skulle fiskes med – ja, hvad andet end ”Ishøj-rigget”.
Nu kom der gang i sagerne. Fiskene stod nærmest i kø, og selv om det ikke var kæmpe fisk, så var det ganske fornøjeligt. Blandt aborrerne dukkede der pludselig en skalle på 625 gram og en mindre brasen op, der begge havde hugget rent på jig-halen. En af dagens sidste fisk var en flot fisk på 1450 gram, og så er der vel ingen grund til klage.

Knæk og bræk - Claus Søndergaard


Oktober 2013
[Til top]


Oktobergedder fra Furesøen  

Har i den snart forgangne måned været et par ture på Furesøen efter gedder. Resultatet har været blandet, men samlet set alligevel godkendt. Første tur i starten af oktober stod jeg ud på en sø, hvor de kære meteorologer havde lovet svag vind til vindstille, men hvor der i praksis allerede fra morgenstunden var pæne krusninger på overfladen.

Jeg var dog bevæbnet med 30-40 rigtig fine geddeskaller samt et passende antal stænger, så mon ikke det nok skulle gå. Således havde jeg da også knapt fået sat de tre første stænger, før end der var hug på den ene stang og en fin 3-4 kilos fisk kom op til overfladen på cirka 20 meter vand. Efter afkrogning vender jeg mig for at tjekke de to andre stænger, og ser den ene stang med sideplaner stå fuldstændigt flekset! Jeg griber stangen og kan straks mærke det er en bedre fisk! Efter en relativt udramatisk fight (da jeg nu kun har en stang ude og fiske) får jeg en rigtig fin fisk, som senere

viser sig at veje 7,2 kg, ind til båden! Desværre viser det sig, at den er kroget rigtig dybt, med den ene trekrog i svælget og den anden i gællelågene… Så den taber desværre meget blod og er så medtaget, at den efter 20 minutters forsøg på genoplivning må tages med hjem i køkkenet…:( Desværre blæser vinden herefter en del op og jeg må ligge mig ind under land for at få det nogenlunde til at spille resten af dagen. Det forhindret mig dog ikke i at nuppe fire gedder mere, dog kun fisk op til 4 kg.

To uger senere var jeg på plads igen, med samme setup, og ved Gud ikke om samme gentog sig – altså vejrmæssigt! Så derfor lå jeg med en kammerat det meste af dagen i en jævnt frisk søndenvind, som til tider kan gøre det hele lidt kaotisk i båden. Ud over det, gik fiskeriet glimrende de første 3-4 timer. Vi fik to sekskilos op til båden og tilbage i vandet, samt en smælderfed 3-4 kgs. Da jeg bommende et hug ved middagstid, var det så det sidste der skete den dag, da der herefter fulgte fire timer uden det mindste nap.

Løjerligt, for byttefisk og rovfisk var der stadig masser af på loddet, men intet gad de… Når regnebrættet gøres op, må det siges at være et rimeligt resultat og bestemt et par dejlige efterårsdage på Furesøen.

Mvh og K&B – Jens


PR-gedde til Klaus

Uge 42 - 2013

En efterårsferie kan man bruge til mange fornuftige ting. Min makker og jeg valgte at bruge en dag på at jagte gedder på en mellemstor sjællandsk sø nu, hvor rovfiskesæsonen for alvor er ved at komme igang.
Forberedelserne til turen inkluderede fangst og opbevaring af agnskaller over flere dage, opladning af batterier, klargøring af grej incl. binding af tackler m.v. og sidst men ikke mindst pakning af bil til bristepunktet. At være søfisker all inclusive kræver sin mand:-).

Vi var klar med båden tilrigget ca. kl. 8 og lidt over 8 satte jeg den første og største skalle på et krogsæt og skulle lige se, hvordan den gik i vandet. Et glimt af en stor gedde i nærheden af skallen og en stor hvirvel medførte, at jeg var på mærkerne fra første sekund. Gedden fik desværre "kolde fødder/finner", men fiskefeberen fik lige en tak opad for både Peter og undertegnede. Peter fik indenfor de første par timer landet en stribe fine gedder mellem 3 og 6,1 kg inden jeg rigtigt kom igang.

Jeg havde lige så mange kontakter som ham, men jeg bommede flere. Peter fisker helst med mindre agnfisk, mens jeg ikke kan få dem store nok. Ulempen ved de store er da også, at det er lidt sværere, at sætte krogene i geddens hårde kæft, især når man som jeg fisker dem på sideplanere, der kører langt fra båden i et langsomt tempo. Dette var muligvis baggrunden for forskellen men jeg holdt fast i strategien, selv efter, at jeg efter en god fight kunne lande en flot PR-gedde for Peter på 10 kilo rent og 108 cm.
Indtil Peter fik sin storgedde havde jeg fanget en håndfuld gedder mellem 3 og 5,5 kg, men nu havde han både de fleste og de to største. Så fandt vi et område, hvor der var mange fisk at spotte på ekkoloddet incl. bananer, der kunne indikere større fisk. Disse begyndte jeg nu at fiske målrettet på. Dette indebar udover mit normale fiskeri også fiskeri med en stang uden flåd/sideplaner, men bare en skalle på et krogsæt og et bly til at kunne styre dybden.

Jeg kunne - på grund af den lave fart og svage vind, der ellers normalt kan genere - nå at få et par afgørende sekunder, hvis et stort ekko tonede ind på skærmen, hvorefter jeg lynhurtigt kunne trække skallen op over. Det er et sjovt fiskeri, der kun kan anbefales. Endnu mere sjovt blev det, da jeg pludselig kunne se noget, der lignede en ubåd tone frem på ekkoloddet i midtvandet over 9 meters dybde . Jeg nåede lige at sige til Peter, at nu skulle han se loddet og følge mig, da det gav et sug i stangen og jeg kunne mærke de karakteristiske tunge ryk, når en stor gedde ryster på hovedet. Mod forventning havde jeg den hurtigt oppe i nærheden af båden, hvor jeg nåede at se den inden den stak i et vildt run mod bunden.

Vi kunne følge turen ned på loddet, så det gav lige en ekstra dimension. Den var kroget i saksen, så det eneste jeg nu skulle var at nyde fighten, undgå at forfanget blev slidt over (0,75 mm flourcarbon) og holde den fri af de øvrige liner. Her hjælper den frontmonterede elmotor virkelig, idet den kan holde kursen og sejle støt fremad. Efter nogle gode udløb var den klar til nettet. Et par lidt nervepirrende sidste minutter og så fik Peter gedden i det store XL-gedde-/karpenet. YES! Det var tydeligt, at nu var min (alt for) gamle PR på 10,5 kg slået. En hurtig afkrogning på måtten, en måling til 118 cm efterfulgt af en tur i vejeslyngen (11,75 excl. vejeslynge), og så et par hurtige billeder inden genudsætning i fin form. Dagen var mere end reddet!
Det blev ikke dagens sidste gedde og vi endte med 8 til hver med en snitvægt på den gode side af 4 kg takket være de 4 største på 11,75, 10,0, 7,55 og 6,1 kg.

Knæk & bræk - Klaus Vestergaard


Nok en sjælden laks fra Lagan

11. oktober 2012

Hej Farum LF.

Jeg var med på oktoberturen til Lagan.
Det var på forhånd ikke de stor forventninger til fangsterne på turen, da der ikke er meget vand i åen.
Men lidt blev det da til: 1 gedde på 2,5 kilo fanget ved hytten, et par aborrer og en regnbueørred på 800 gram.
Fredag kørte de vand om eftermiddagen og Peter Bager og jeg selv kørte til røgeriet. Men timerne gik og der skete intet, så da mørket begyndte prøvede jeg en sorring mørkeblå flue og i andet kast faldt hugget helt ude i kastet.
Fisken var oppe at springe et par fange, inden den pænt fulgte med ind. Da den kom tæt på land stod bageren klar med nettet. Laksen tog et par korte udløb og sprang et par gange, inden den blev nettet - 6,6 kilos hunlaks.

Hilsen - Kent Hyldahl


Sjælden laks fra Lagan

11. oktober 2012

Mellem den 10. og 13. oktober 2013 var det muligt at få testet sine enkeltkroge i Lagan. Desværre havde Lagan ikke vist sig fra sin mest gavmilde side, på klubbens to første ture. Dette sammen med den manglende nedbør, og dermed tilhørende ringe vandføring var muligvis en af grundende til, at der kun deltog en håndfuld medlemmer.
Da de første fik kastet snøren i vandet torsdag eftermiddag, løb der skuffende 20 m3 vand.

Dog var håbet at der ville blive åbnet for hanerne senere på aftenen. Håbet brast dog, da turbinen gik i stykker. Dette betød at mens der blev arbejdet på højtryk i turbinen, startede vi andre lørdagens fiskeri i Lagan ”sø”.
Med helt stillestående vand, var der grundlag for at teste forskellige utraditionelle fiskemetoder. En af disse metoder var bombarda og små woblere, hvilket resulterede i en mistet fisk. En anden, Namsos i custom paint, hvilket også endte med en mistet laks.
Efter den velsmurte frokost skete der pludselig noget, vandet begyndte at stige og med et var vi igen i strømmende vand. Og selv om humør og troen på fiskeriet steg, betød det faktisk ikke noget for antallet af hug. Jeg var dog selv heldig at fange en 6 kilos laks.

Mvh. Anders Villadsen


Dansk Brakvands Cup

5./6. oktober 2013

Jeg deltog i Dansk Brakvandscup på Møn i weekenden den 5./6. oktober.

Det var meget svære forhold, men fik dog en fin fisk på 89 cm og 6,4 kilo, som rakte til en 16. plads i konkurrencen for gedder.

Desværre manglede den kun lige én centimeter fra at blive nummer 15 som var den mindste præmiegivende fisk.

Men det var en hyggelig weekend med mange dygtige både danske og udenlandske gedde-fiskere og et fint arrangement som Møn Trolling havde stablet på benene.

Med venlig hilsen - Christian Hansen


September 2013
[Til top]


Efterårsfisk

27. september 2013

Så lykkedes det endeligt at komme ud og få lidt frisk luft. Jeg nåede lige at få rigget grejet til, inden mørket faldt på. Maden blev varmet og indtaget, og det var en fornøjelse at krybe i soveposen med fyldt dunk og forventningerne i top. Hyggen blev faktisk intensiveret af, at det nu begyndte at dryppe fra oven.
Nogle timer senere var en pæn suder oppe og vende – og nu var det ikke længere så hyggeligt, at det regnede...

Senere på natten var den så gal på den midterste stang. I min iver for at komme hurtig ud til stangen, fik jeg trukket soveposen halvt med ud i mudderet – og nu var det i hvert helt slut med ”regn-hyggen”...

Nå, men en hidsig fisk fes rundt i suppen. Åbenbart så meget at den nåede at tabe sig, for det viste sig at være en mindre skælkarpe på 4 kilo rent. Utroligt så meget ravage den kunne lave.

Sidst på natten (nu var reg-nen heldigvis stoppet) var der bud på den venstre stang, der blev fisket helt op til nogle udhængende grene. Der blev lagt max pres på dyret for at få den væk fra vegetationen. Det gik forbavsende let, og den fulgte underligt apatisk med og pustede hurtigt ud i nettet. Det skulle senere vise sig, at det åbenbart var en bevidst strategi, den havde valgt, for da der skulle tages billeder, gik den fuldstændig amok.

Sjældent har jeg taget så mange fiskebilleder – uden fisk! Fisken var ellers en flot spejl-karpe på 8,2 kilo og 72 cm lang.

Knæk og bræk - Claus Søndergaard


Drømmehavørred fra Mørrum

21. september 2013

Weekenden den 20.-22. september blev en weekend jeg nok aldrig vil glemme.
Siden 2002 har jeg fisket Mørrumsåen minimum en weekend hvert år i september. Årsagen til at det altid har været septemberture, har primært været jagten på "Höstöring", som er store smukke havørreder, der trækker op i åen for at gyde.
Jeg har på mine mange Mørrumture naturligvis også jagtet og fanget laks, men det har ofte været midt på dagen, hvor havørrederne har været for svære at overliste. Mit primære fiskeri har derfor altid været koncentreret morgen og aften.

Det var også netop tidligt om morgenen lørdag den 21. september, at jeg søvn-drukkent stod klar ved åen sammen med 3 andre fisketosser.
To af disse, Frederik Hansen og Jacob Rønnow, var først ankommet til Mørrum lidt i fire om morgenen, da Frederik kom direkte fra en ferie på Kos.
At de begge var stået op før kl. 6 og nu var klar var lidt af en bedrift.
De øvrige 5 fra vort fiskeslæng havde valgt at tage den mere med ro og støde til os andre op ad formiddagen. Det skulle de komme til at fortryde!


Klaus med sin fantastisk havørred

Den første time gik uden kontakter, men vi så flere markeringer i overfladen og enkelte store plask afslørede, at der også var større fisk på strækket. Jeg fortsatte koncentreret mit fiskeri med spinneren henover de oplagte pladser, heriblandt et spot, som jeg hjemmefra havde fået udpeget af Phillipe-Albert Hesselmann, som også har skrevet flere artikler til bl.a. Fisk & Fri om Mørrum
Pludselig var der hård modstand - nærmest tværstop. Et modhug fra mig blev efterfulgt af et langt udløb og slag med hovedet i overfladen langt nede af åen. Så var jeg klar over, at det var en rigtig god fisk. På dette tidspunkt vidste jeg ikke om det var en havørred eller en laks.
Sidstnævnte kæmper efter min erfaring betydeligt vildere og med spring end havørreder, der derimod oftere går dybere og mere tungt. Fighten fortsatte nogle minutter mere og med et par gode udløb, men jeg følte egentlig, at jeg havde nogenlunde kontrol over situationen. Jacob var nu klar med mit store XL-gedde-/karpenet med gumminetpose, men var fisken også klar?


Jacob Rønnow med laks på 9,0 kilo

Jeg tog chancen på et tidspunkt, hvor den kom nær os og Jacob fik nettet den flot i første forsøg. Det var tydeligt, at dette også havde overrasket fisken, da den, at dømme efter dens sprællen i nettet, klart havde mere i sig.
Først nu så vi, hvor stor den egentlig var og jeg troede egentlig, at der qua størrelsen og en sølvagtig fremtoning var tale om en hanlaks eller en hybrid. Vi fik den målt til 92 cm og vejet til 9,9 kg, så det var jo en drømmefisk uanset hvad.

Jeg havde for et par år siden fanget en havørredhan i Mørrum på 6,9 kg og den havde været meget smuk brun og fyldt med sorte prikker og denne fisk havde ikke lige disse karakteristika. Den nye fisk havde dog en stor hale - ikke kløftet, en overkæbe, der går længere bagud end øjet samt store og markante pletter under sidelinien. Alle normale tegn på, at det var en havørred.
Ved indskrivningen ved Laksens hus senere på dagen skrev jeg først laks på som art, men efter at have snakket med de andre gutter fra slænget (Frederik ville endda vædde om det) samt vist billeder til nogle af de lokale svenske hard core Mørrumfiskere var der ikke tvivl, og jeg ændrede art til havørred i indskrivningsbogen. Vildt!
Det var en havørred og dermed også en af de rigtigt store. Faktisk så stor, at den på fangsttidspunktet er den største taget i Mørrum i 2013. En skælprøve blev afleveret på Sportsfiskerkontoret. Den vil senere forhåbentlig kunne endeligt bekræfte om der er tale om en havørred og om dens alder og tilvækst.

Tilbage er kun at skrive at weekenden også blev god for andre end mig. Jacob, der var med til Mørrum for første gang, oplevede et drømme-fiskeri, idet han på spin lørdag fik en laks på 95 cm og en mindre laks på 60 cm.
Søndag lynede han igen, idet han her snuppede en laks på 98 cm - også på spin.

Næste år er vi alle 9 naturligvis igen at finde ved Mørrum en weekend i september!

Knæk & bræk

Klaus Vestergaard


Jacob med en laks på 8,55 kilo


Ny PR-skrubbe

14. september 2013

Hej Farum Lystfiskerforening


Ugen inden Danmarksmesterskabet i fladfiskeri skulle de forskellige steder lige testes.


Jeg fiskede med tobiser hele dagen og fik kun et hug.


Det var til gengæld en skrubbe på hele 1610 gram og 50 cm.


Hvilken fisk!


Det var oveni også en ny personlig rekord for mig  :-)


Mvh. Paw Meinertsen


Endelig laks fra Lagan!

14. september 2013

Hej Farum LF!

Jeg var med på foreningens tur til Lagan-elven i september måned. Det var lidt med bange anelser for fiskeriet havde absolut ikke været prangende i år, hvor der igennem de  seneste 3 måneder nærmest ikke var fanget nogle laks.
Om lørdagen lykkedes det heldigvis for mig at fange en fin laks på 4,25 kilo, som huggede på et gammelt rustent blink, som jeg havde fundet nederst i grejkassen.
Sådan kan det altså også gå.

Stram Line - Thomas Jensen


Fra Øresund til Big game på Adriaterhavet

September 2013

En sen og tiltrængt sommerferie gik i år til Kroatien, hvor jeg blandt andet havde planlagt nogle dage i Jezera på øen Murter. Sammen med kæresten havde jeg arrangeret tre dages guidet fiskeri på Adriaterhavet efter de bomstærke og potentielt meget store blåfinnede tun, samt de mange andre sjove og ligeså hårdt fightende fiskearter man kan rende ind i på de breddegrader. For en tid skulle jeg forhåbentlig udskifte Øresunds ”minitun” med dens noget større slægtninge.


Vel ankommet og indkvarteret i Jezera tog vi forventnings-fulde på havet. Dog havde vi på forhånd fået opsnappet, at fiskeriet desværre var inde i en lidt ”død” periode, efter der havde været rigtig godt fiskeri det meste af juli og august.
Førstedagen viste sig da også at blive mere end vanskelig, da vinden tog til i løbet af dagen og det blæste op. Strøm, vind og bølger gjorde det svært at lave et ordentligt chumspor og der var ikke rigtig bud efter de agnede sardiner.

Da drivfiskeriet ikke rigtig spillede, foreslog guiden ud på eftermiddagen, at vi prøvede at trolle lidt og efter kort tid spottede jeg heldigvis dykkende måger ca. ½ mil bag båden.
Båden blev straks vendt og sejlede mod mågerne og ganske rigtig, var der et fint mågesjov i gang, med dykkende måger og ikke mindst springende Albacore tun. Efter kun 5 minutters varsom trolling lige på grænset af showet, blev linen skrællet af et af hjulene med et vedvarende herligt skrig fra spolen!! Heldigvis var trollinggrejet i den lettere ende og jeg kunne efter 15 minutters fed fight notere mig for en rigtig fin Albacore omkring 14-15 kg! Så var man endelig i gang, men lige som man var kommet i gang, lige så hurtigt døde aktiviteten ud. Efter et par timer sejlede vi i land i mindelig tid.
Efter en dags pause, hvor vi lod søen lægge sig lidt og i stedet spenderede dagen på stranden, stod vi ud på andendagen, og prøvede nu en anden position.

Trods lidt vind og bølger, var det noget mere medgørligt vand og det var til at få drivfiskeriet og chumsporet til at fungere.
De første tre timer skete dog intet, ud over at vi på et tidspunkt fik selskab af en mega klumpfisk, som vist ville tjekke ud hvad båden var for en størrelse. Venten. Chumming.
Mere venten. Og så lige pludselig… skriger spolen på ikke bare et, men to af Shimano Tiagra 80W hjulene, i et helt vanvittigt dobbelthug!

Det ene skrald er på en af de freelinede sardiner – det andet på den blybelastede sardin, fisket i cirka 40 meters dybde. Guiden får gennem en række kroatiske eder og forbandelser råbt, at det er to rigtig voksne fisk der har hugget – fisk op mod 100 kg. hver! Jeg prøver desperat at få noget line ind på hjulet af min fisk, mens guiden er nødt til at stille bremsen hårdt på sin. Om det er udløsende faktor får vi aldrig at vide, men i hvert fald sprænges forfanget på guidens fisk rimelig hurtigt derefter. Det ville dog alligevel have været nær umuligt at håndtere to så store fisk på samme tid, og så til gengæld kan vi nu ligge 100% koncentration på den fisk jeg står med. Op i fightstolen, på med harnisk, og derefter må vi sejle noget af de ca. 400 meter line ind som vi har ude. Med cirka 100-150 meter line ud begynder den egentlige fight. Hold kæft hvor er det hårdt! Man har fornemmelsen af at kroget et eksprestog og i de første 5-10 minutter får jeg stort set ikke noget line ind.

Så går man efterhånden i en monoton trancetilstand hvor man finder en rigtig rytme, får nogen meter ind på hjulet inden krabaten tager et nyt udløb. Guiden opmuntrer undervejs med lige dele bandeord og peptalk. Efter yderligere cirka ½ time kan jeg se fisken svømme i cirkler under båden og shit, den er rigtig stor! Uden at få gummiben, får jeg efterhånden krænget den op til overfladen, hvor guiden står klar med harpunen, som til sidst bliver solidt plantet lige bag den ende brystfinne. YES – Den er hjemme!!!

På det tidspunkt er jeg færdig og det er en feeeeed fornemmelse at sidde på agterdækket, betragte den flotte fisk og nyde en yderst velfortjent kold pilsner! Hugget kom kl. 13 og kl. 14:30 har vi sat grejet igen, men herefter er det fuldstændigt dødt igen.
Da dagen lakker mod enden og vi er kommet i havn får vi vejet fisken, tømt for blod, indvolde og gæller til 71.8 kg. Da jeg skulle hilse og sige, at en tun indeholder ret så meget blod, anslår guiden fisken til cirka 85 kg i hel stand!

Jeg er vildt oppe at køre i en rus af fiskelykke og sover den nat fantastisk godt efter en god middag med kæresten inde på havnen i Jezera.
Sidste fiskedag, dagen efter, er forventningerne selvfølgelig skruet helt i vejret, men trods et fantastisk vejr, som til tider næsten viser lidt for godt og båden derfor næsten ingen afdrift har, trækker vi desværre en nulbon.
Tætteste vi kommer på tun i båden er en god lodning midt på dagen, men guiden mener den ikke er fouragerende.

I stedet må vi tage til takke med en mindre rokke på 3-5 kg. og i det hele taget har vi i løbet af dagen lidt problemer med rokker, som klogt formår at nippe sardinerne af krogene uden egentlig at hugge. Men da vi står i havn om aftenen, er det med følelsen af, at dagens pauvre resultat overhovedet ikke formår at kaste skygge over den fantastiske fisk fra dagen før. Så trods det ”kun” blev til to tun, må jeg alt i alt sige mig meget tilfreds med resultatet, da fiskeriet af flere årsager var lidt svært lige i den uge jeg havde valgt at fiske i. Desuden kunne guiderne deres kram og i det hele taget havde kæresten og jeg en kanon oplevelse og en fantastisk ferie!
Mange hilsner, K&B – Jens Lieutenant Pedersen


August 2013

[Til top]


Farlig fangst i Rönne Å

31. august 2013

Hej Farum Lystfiskerforening
Denne weekend var jeg igen på fisketur i Rönne å. Turen startede med afgang fra Roskilde kl. 05:30 og ankomst til Klippan ca. kl. 08:00. Inden jeg indlod mig på det fantastiske Helsingborg fiskevand, valgte jeg at booke opvarmningsfiskeplads hos Klippans Sports Fiskeklub på et stykke af åen syd for Klippan, kort før Stackarpsdammen.

Der var god aktivitet i vandet, med ørred/laks der sprang efter wobleren, når den ramte vandet. Efter et par kast i samme område fik jeg halvvejs hug. Det viste sig at være en lille gedde på ca. et kilo. Den blev genudsat, og jagten gik igen ind på den flotte fisk på modsatte bred små 20 meter oppe ad åen. Pludselig skete der noget. Det var tungt. Som en laks, der ikke havde ænset, at den var kroget.

Bevægelsen var uregelmæssig i vandet. Nærmest stillestående. Var det overhovedet en fisk? Det var anderledes, end hvis det havde været bundbid eller en gren. Det var svært at vurdere p.g.a. strømmen i vandet, og den underlige gang. Efter nogle sekunder konstaterede jeg dog, at det måtte været noget helt andet. Et cykeldæk måske?
Til min store overraskelse hev jeg efter asen og masen en kaliber 22. riffel med kikkert-sigte op af vandet!
PS: "Fangsten" blev naturligvis meldt til politiet, der afhentede denne inden for kort tid. Sætter pris på, at den ikke gik af på vej ind...

Mvh. - Jens Christian Ringdal


Mere sejltur end fisketur

26. august 2013

Tog en eftermiddags/aftentur på Kronborgpynten 26. august på jagt efter makrellerne. Det er jo tid for de store, så mon ikke man kunne være heldig at nappe nogen stykker af dem? Fiskeriet viste sig dog mere end vanskeligt, mest fordi en temmelig kraftig, nordgående overfladestrøm på 2-3 knob gjorde at man konstant måtte sejle tilbage for at tage nye drev. Lidt skete der da og i den tid det faktisk var til at have sildestrimlerne i vandet, blev det til et par makrel og hornfisk, samt de obligatoriske bommede hug. Men hvilke størrelser på fiskene! Største makrel på 1 kg rent og en hornfisk i nogenlunde samme vægtklasse blandede sig også.

Alt i alt nogle gode timer på Sundet, men kunne godt have brugt lidt flere fisk… Håber at kunne vende tilbage med flere eventyr i løbet af de næste par uger.

Sensommerhilsner og K&B – Jens L. Pedersen


Flere gode sommeraborrer fra Farum Sø

24. august 2013

Min nylige PR for spinnerfangede aborrer på Farum Sø på 0.95 kg. fra den 24. juli holdt ikke så længe igen, præcis en måned faktisk. 24. august blev den overgået to gange, akkurat.

Jeg fik aborrer på 1,0 og 0,975 kg. på spinner denne dag. En aborre på 0,75 kg. kunne heller ikke står for spinneren, mens jeg fik endnu en flot aborre på 0,85 kg. på orm. Virkelig en flot sortstribet sommerkvartet, må man sige. Jeg begyndte også næsten at høre strygere. De to største aborrer kan ses på billederne.

Turen gav i alt 36 aborrer, en del skaller og et par mindre gedder, sidstnævnte også på spinner. På turen forinden på Farum Sø fangede jeg en rudskalle på 0,45 kg på orm, som kan se på det tredje billede. Det er næppe en total rutinefisk fra søen, siger min intuition mig. Jeg har i hvert fald aldrig fanget en rudskalle på bare tilnærmelsesvis den størrelse, hverken i Farum Sø eller andetsteds. Denne tur gav i øvrigt 53 aborrer og nogle almindelige skaller også. En af skallerne vekslede jeg til en gedde på 3,6 kilo. Jeg har intet at udsætte på den handel.

Sensommerhilsner, Jacob Bøggild


Hvarretur

18. august 2013

Hej Farum LF...
Så fik jeg endelig tid til en tur ud på havet efter hvarre. Vi tog Fiskeringens jolle og jeg tog formanden med :-) Det var meget blandet vejr den dag med masser af vind og vand oven fra, men en del fisk blev det da til.


En slethvarre (til højre) på 1375 gram og en pighvar (til venstre) på 1550 gram samt en makrel på 550 gram.
En dejlig tur i dejligt selskab :-)
Mvh. - Paw Meinertsen


Sjov på Furesøen med sønnike og ven

17. august 2013

Sjov på Furesøen sammen med knægten. Hans første gedde sammen med sin kammerat (de er hhv. 3 + 4 år gamle - så det var sjovt). Gedden vejede 7+kg og blev fanget på en Storm Hot N' Tot wobler... Vi fiskede bare 2-3 timer. Mistede også en god gedde mere.
Mvh. Andreas Holm Nielsen


Det svenske geddeland

11. august 2013

Hej derhjemme
Er som så ofte før, taget på ferie i Sverige. Denne gang startede jeg ved Pukavik, i den fantastiske skærgård.
Det var hér "Stille John" for nogle år siden fangede en havørred fra kysten, på over 10 kilo. Men også her næstformand Christian siger, at det er geddeland.
Ganske rigtigt. Efter bare 25 minutter stod jeg med gedde på min 10 grams jigg.
Havde ikke forfang på, intet net eller gaf, men en anden dansk turist sprang ned på stenene og håndlandede fisken - 80 centimeter og 3,5 kilo. Da vi ikke bryder os om at spise gedder, fik han lov at beholde fisken. Så var hans dag reddet.
Er nu kørt til Øland, hvor vi holder ca. 100 m. fra Kalmarsund.
Mvh. Henrik Jart


En halv times action før solnedgang

04. august 2013

Det ekseptionelt flotte sommervejr lokkede mig en tur på sundet med en kammerat i starten af august. Ud over alle de sild man gad fange, var målet en håndfuld makreller, hvis de ellers ville lege med. Det gad de ikke de første 4-5 timer, så der var god tid til at nyde solen og en kold pils. Efterhånden som tiden skred frem gav vi lidt op på makrellerne og fik analyseret os frem til, at det ikke var i dag, det skulle være…
 

Og så! Bang, den lette pirkestang med ophængere i min hånd har fisk på – klart makrel. Splitsekundet efter. Bang. Bang. Bang! Fire styks i rimelig størrelse omkring 500 gram, lyner sølv cirka 5-6 meter nede i vandet og river line af multirullen! Adrenalinen kører, alt imens jeg ud af øjenkrogen ser flådet på min bonusstang, der fisker en hel tobis 6 meter nede, dykke lodret ned i dybet! Pirkestangen over i venstre hånd, løfte flådstangen og give tilslag – Bang! Og så står man med en stang i hver hånd med makrel på! Ind med makrellerne på pirken, mens knarren kører på multirullen på den anden stang. Panik, panik! Det lykkes heldigvis at få hentet hele balladen ind og glæden er stor! Ikke de helt store, men alligevel fine makreller op til 600 gram. Vi når lige at ramme stimen en gang mere, inden vi stikker i havn med den stak makreller vi kom efter og en feeeed sommerdag på sundet.
 

Sommerhilsner og K&B – Jens L. Pedersen


Super trolling ud for Møn

04. august 2013

En super trolling dag på Møn i dag med masser af fisk (store mængder af mindre torsk 50 stk. + sej, hornfisk og en ørred ;-) alle fanget på trolling fra egen båd i supersmukke omgivelser. Grillede til frokost - så det var lige til at holde ud :-)

Mvh. Andreas Holm Nielsen


Juli 2013

[Til top]


Sandarter fra Tystrup Sø

31. juli 2013

Nogen som har været ude at fiske?


Jeg var selv en tur på Tystrup sø onsdag den 31. juli 2013.


Vi fangede 4 sandarter op til godt 2 kilo og 30 pæne aborre :-)


Mvh. Andreas Holm Nielsen


Døbel

25. juli 2013

Jeg havde i længere tid gået og pønset på et døbel-sats i Sverige, så da to fiskekammerater, som havde været ved åen året før, inviterede, så var jeg ikke sen til at takke ja tak. Man kan sige meget om Sverige, men deres natur og tilgangen til den, kan man kun være misundelige på! Almåen slyngede sig smukt gennem sommerlandskabet. Nogen steder med rolige partier, mens der på andre stræk var stryg med synlige sten og diverse snags. Den røde glente overvågede foroven, mens isfuglen brød stilheden med dens gokartagtige flyvestil rundt i åens sving.
Men det var jo fiskene, det primært drejede sig om, og de var der heldigvis også.

Allerede under den første rekognoscerings-runde lykkedes det at rejse en rigtig fin døbel til brødet. Dette udløste en akut fiskefeber, og det gik nu i rask tempo tilbage til lejren, hvor panikagtige scener udspillede sig, da grejet blev flået ud af bilen. Storsvedende og prustende nående jeg retur til stedet, hvor jeg desuagtet tunnelsyn fik lagt brødet og gjorde mig klar til et døbelsug. Men dansk franner er muligvis meget mættende, for døbelen forblev i dybet.
Det var dog svært at blive slået ud af at se fisk så hurtigt, så efter en gang hjemmelavet burgere, fordelte vi os atter ved åen. Jeg havde udset mig et lovende stykke og sneg mig ned til bredden. Et lille stykke brød blev påført krogen, hvorefter det på bedste Noma-vis blev serveret. Der kom hurtigt skaller til brødet, men også noget, der så større ud...
Det første stykke brød gik til uden fisk, men det næste forsvandt i et lovende sug, og ved opstramning blev forventningen indfriet – der var fast fisk i dybet. Den satte sig til modværge ude i strømmen, men efter et par korte afstikkere var den klar til nettet, og min første døbel på 1270 gram og ca. 40 cm var en kendsgerning!

De efterfølgende danske glædeshyl skræmte eventuelle elge langt væk. Fisken, der nærmest ligner en blanding mellem en rimte og en græskarpe, blev portrætteret og nænsomt genudsat. Det blev ikke til yderligere fisk for mit vedkommende, men forvent-ningerne var til fulde indfriet.

Knæk og bræk - Claus Søndergaard

Gode juliaborrer fra Farum Sø

24. juli 2013

Efterhånden som  man kommer ind i juli og videre ind i august bliver aborrefiskeriet på Farum Sø som regel bare bedre og bedre. Fiskeriet har for mit vedkommende været rigtig godt i juli indtil nu med flere store fisk, end årstiden plejer at byde på.
Den 24. juli havde jeg en tur med virkelig meget action. Aborrerne gik nærmest amok på spinneren, og jeg endte med at have fanget 72 af de sortstribede.  Den største, som kan ses på billedet, vejede 0,95 kilo. Det er faktisk den største aborre, jeg har fanget på spinner, så det er da en lille pr.

Jeg kickstartede utilsigtet aborrefiskeriet allerede den 1. juli. Her fik jeg et underligt hug på en skalle under geddefiskeri. Det viste sig at være en aborre på 1,25 kilo. Et forfang af 0,59 mm flourocarbon afskrækkede den overhovedet ikke.  En anden tur lidt senere på måneden, hvor Morten Frank var med, gav to aborrer på 0,95 og 0,90 kilo, en til hver, og begge på orm. Og så oplevede jeg et monsterhug ved en grødekant på bare 2,7 meters dybde på den efterfølgende tur. Fisken tog en mindre skalle, flådfisket lige under båden, og den dunkede bare løs på en måde, der i hvert fald udelukker, at det var en gedde, og trak mig, på helt ustyrlig vis, bogstaveligt fra den ene ende af båden til den anden, før jeg fik løsnet bremsen en anelse. Derpå stak den ind i grøden og fik vristet sig fri af den lille enkeltkrog. Det er risikoen ved at fiske ved grødekanter. You win some, you lose some. Men der er i hvert fald gang i den derude og det kan kun blive bedre endnu den næste måneds tid!

Sommerhilsner, Jacob Bøggild


PR-gedde fra Farum Sø

20. juli 2013

Det var godt vejr, solen stod højt, vandet var fredfyldt. En dag man ikke bare ville lade gå til spilde. Min ven og jeg besluttede os derfor at tage et smut på Farum sø, i håb om at hapse et par gedder.
Vi fandt jerkbait-stængerne frem og gav os i kast med ’ryk’-fiskeriet.. Vi prøvede forskel-lige steder på søen, uden held. Vi forsøgte forskellige metoder vi kendte til, uden held.

Vi havde en halv time tilbage, og jeg fandt min ’super’ Jerkbait frem, som stort set aldrig skuffer..
Der gik 10 kast og pludselig mærker jeg et meget kraftigt bump på stangen. Jeg lavede et par hurtigt inspinninger og opdagede hurtig at jerkbaiten bevægede sig den forkerte vej i vandet, jeg laver instinktivt et modhug og mærker da det kraftige monster på den anden ende.
Herefter begyndt en ca. 7 minutters lang fight - ikke lang tid, men der var gang i den. Gedden slog til op til flere gange med en sådan kraft, at stangen var ved at flyve ud hånden på mig.
Nok som man tror gedden er ved at være klar til at komme om bord, overrasker den igen med et ordentligt et kraftfuldt sæt af.


Nicolai med sin nye PR-gedde

Jeg kunne starte forfra, men en fantastisk oplevelse.
Gedden kom om bord og vi kunne nu se den muskuløse fisk i fuld størrelse. Den blev vejet til 6,7 kilo med slynge, så vi trækker 300 gram fra så den har vejet godt og vel 6,4 kilo, den blev målt til 92 cm. Og således slog jeg min egen personlige rekord med en smule over 2 kilo. Turen gav ikke flere gedder, men vi var alligevel godt tilfredse med resultatet.

Mange hilsner Nicolai Jørgensen

 

Suder fiskeri med studenterhue

05. juli 2013

I anledning af at jeg har afsluttet gymnasiet, er der nu blevet tid til en helt masse fiskeri.
Suderfiskeriet har fået en ordentlig omgang med adskillige ture, hvilket har kastet en del fisk af sig, men ikke så mange i den helt grove kalibre.

Jeg lokkede derfor min kæreste Sidse med på en aftentur. Vi ankom til søen og fik fodret en smule, og ligesom de foregående aftener var suderne stort set i gang med at spise af fodret lige efter det havde ramt bunden. Det afslørede de mange boble skyer i stor grad, og ofte kunne man tælle 3, 4 og 5 fisk der gik og hyggede sig på samme tid. Første hug faldt ret hurtigt og på Sidse’s stang. Efter en ret lang og voldsom fight kunne jeg lande hendes nye PR. En forbedring på hele 2,970 ;-)

Fisken blev nemlig vejet meget omhyggeligt da jeg inderst inde var lidt misundelig på hendes fisk. Med vejeslyngen trukket fra sagde vægten altså præcist 3,0 kilo- flot!
Heldigvis fik jeg senere en fisk også. Jeg var tæt på at tro at den vejede det samme. Endnu en gang blev der vejet meget præcist, men vægten sagde 2,85 kilo, hvilket bestemt ikke er til at klage over!
Desværre var det blevet for mørkt til et billede med mobilen, så fisken fik lov at svømme igen. Det vedlagte billede er fra en tur dagen efter med en suder på 2,5 kg.

Med sommerferie hilsner, Morten Manniche

Juni 2013

[Til top]


Louis og Lars på Farum Sø

28. juni 2013

Fredag den 28. juni kom vi endelig af sted på en rigtig sommertur på Farum Sø.
Det var sidste skoledag, så Louis var nærmest flyvende, og det mærkedes på fiskeriet, som absolut faldt ud til hans fordel.

Vi sejlede ned mod vestenden af søen med et par woblere på slæb. Lige som vi rundede øen, røg en fin gedde på Louis's stang. Nede i vestenden var der lunt og læ og masser af aborrer, som var så venlige at bide på med jævne mellemrum.

Da vi pakkede madpakken ud, blev vi nærmest overfaldet af sultne andemødre, med horder af ællinger, som var så lidt sky at man uden besvær kunne låne en kæle-ælling for en kort bemærkning.


På hjemturen fik vi endnu en gedde (på Louis' stang) og da vi var lige ud for den gamle grødeklat fik vi et rigtigt godt hug på Lars' stang, men det blev en spytter (den var ellers go').


Louis med kæle-ællingen

Da vi fik talt fangsten op, viste det sig at Louis kunne noteres for 2 gedder og 16 aborrer, og Lars lidt mere beskedent for 9 aborrer. Vi tog 4 aborrer med hjem, de blev til 500 gram fineste skind og benfri filet, så Louis reddede aftensmaden.

Bedste sommerhilsener fra Lars Frø og Louis


Aborre fra Farum Sø

09. juni 2013

Hej Farum Lystfiskerforening

På foreningens klubaften torsdag den 9. juni 2013 havde jeg taget mit fiskegrej med.

Jeg ville prøve at fange nogle aborrer, mens de andre enten sad inde i klubhuset eller ude på bænkene foran klubhuset og snakkede.

Det lykkedes mig at fange flere aborrer med den største på 650 gram, som huggede på en lille rød jig.

Det er helt sikkert ikke sidste gang, at jeg tager grejet med til en klubaften.

Mvh. Jan Holm Nielsen


Fin brasen fra Farum Sø

06. juni 2013

Kære Farum Lystfiskerforening

Jeg deltog torsdag den 6. juni 2013, i lighed med de 2 forrige torsdage, i fyraftensturen på Farum Sø.
Det skulle vise sig at være - og blive - en helt formidabel sommereftermiddag og -aften, hvor man slet ikke have lyst til at tage ind igen.
Det meste af tiden lå jeg tæt på nordsiden og kastede med min all-time favoritagn - en Mepps-spinner til fisk som hele tiden viste sig i overfladen.
Det blev til nogle mindre aborrer, inden jeg fik et tungt hug, som jeg først bedømte til at være en gedde.
Stor var min forbavselse derfor, da jeg så, at en stor brasen have hugget på spinneren.
Efter en ret fin fight fik jeg brasenen ombord sammen med en hel del slim op ad linen.
Inde på bådebroen blev den vejet til 1,750 kilo og var ny personlige rekord for mig.

Mvh. Erik Winther


Furesø

01. juni 2013

Igennem de sidste år har spekulationen omkring sandarten i furesøen været et stort spørgsmålstegn i mit hoved. 4-6 år tilbage oplevede man et rigtig godt fiskeri efter sandarten, men de følgende sæsoner hørte jeg selv kun om meget få fisk der havde været oppe og vende. Hmmm?

I år skulle det være at jeg seriøst skulle i gang med at dyrke nattefiskeriet og når jeg er så heldig at være marker med Lucas Msiska med fælles intentioner, drog vi sammen ud på furesøen. Nu skulle de bare ha’ en ordentlig omgang de mystiske dragefisk!
Så nemt gik det dog ikke helt. Er stort set aldrig blevet skuffet af skallerusen der plejer at levere et fint antal skaller i den rigtige størrelse, men denne gang skulle det vise sig at det ikke helt var tilfældet. Efter den havde fået sine 24 timer i min skalle sø, lod jeg mærke til at den ikke havde ligget optimalt i vandet, og var monster tung at hive ind. Til min store overraskelse og skuffelse var rusen fyldt med 700-900 grams karrusser og ikke en enkelt skalle.

Øv, karrusserne er en fin agn til gedden som har vist sig at sortere de mindre fisk fra, men nu var det jo sandarten vi skulle fange. Panik opkald til Lucas, alle styrker skulle sættes ind, vi skulle ha’ de forbandede skaller. Et stort uvejr var på vej med truende torden og lyn, og med min store respekt til de naturkræfter der har tiltrækning af fiskestangen satte jeg mig op i bilen, her kunne jeg så sidde de næste 3 kvarter og tælle tommelfingre ind til det var overstået.

Da klokken slog 21.30 havde vi agnfisk nok, men intet grej var pakket endnu så der var stress på hvis vi skulle nå ud på søen i go’ tid. 


 

I god tid kom vi ikke, faktisk var alle stænger først sat i vandet kl. 02, hvilket vil sige ikke særlig meget fisketid nu hvor det allerede begynder at blive lyst kl 04 hvis ikke før. Der skulle dog kun gå et kvarter før man kunne høre lyden af knarren, modhug og en fight der godt kunne tyde på den mystiske fisk. Et par udløb tæt ved båden afslørede dog en gedde. Ingen stor fisk, 3 kilo der hurtigt blev afkroget. 

Vi passerede herefter bådende uden foran Stavnsholt, og så gik en af Lucas’s stænger. Igen udløb tæt på båden, men denne gang kom en sandart til overfladen. Yes, det lykkedes! Vægten sagde 4,1 og fisken blev genudsat. 

Så begyndte det at blive lyst, og vandet lå helt fladt. De tyndere forfang blev skiftet til noget lidt tykkere der kunne stå imod geddens skarpe tænder. De sidste agn blev brugt op og vi blev nødt til at sejle ind. Det blev til 9 gedder i alt hvor de fleste var de sædvanlige mellemfisk. Største fisk faldt på bundstangen, da vi passerede en knold der steg til 10 meters dybde. Da den begyndte at falde igen viste sig en fisk på loddet lige over bunden. Jeg nåede hurtigt at tænke: “nu falder der et hug på bundstangen“, men det blev afbrudt af en skrigende knarre fra sjovt nok, bundstangen. Vi fik landet den flotte fisk der trak vægten ned på 8,5 kilos kærlighed. Et hurtigt billede og tilbage til dens rette element.


Så med en træt krop der havde været i gang i 24 timer, og en følelse der minder om noget man oplever når man har drukket 7 bajere drog vi ind til land igen. Glad og tilfreds med turens resultat. Nu var det bare at komme ud igen snart, der blev landet sandart op til 7,5 kg samme nat i en af de andre både. En god start må man sige, måske det bliver et godt sandart år?

Knæk og bræk - Morten Manniche


Maj 2013

[Til top]


Nordborg Sø

28. maj 2013

Jeg havde en dejlig tur til Nordborg Sø i begyndelsen af maj. Målet var, at fange en af søens store brasen. Men jeg havde også en bonusstang, som jeg fiskede lidt skaller og rudskaller med. Selvom jeg startede lidt uheldigt med, at miste et par fine brasen og knække en stang, var jeg godt tilfreds med resultatet, da jeg kørte hjem.


De to største rudskaller vejede 1,2 og 1,16 kilo og blev fanget på feederfiskeri med orm som agn. De to største brasen vejede 6,2 og 7,0 kilo og blev taget på pop-up boilies.

Med venlig hilsen - Rune Seymour


Suderfangst

23. maj 2013

Vejret var ikke særligt opløftende – regnfuldt og køligt, men fiskes skulle der. Regnen stilnede heldigvis af i løbet af aftenen, og der kom en fin fisk på land. Næste morgen var helt anderledes ”suderagtig”, og efter lidt tid sås de ondeste bobler på pladsen. Det var tydeligt, at fiskene møffede lidt morgenmad i sig, men det blev ved diffuse indikationer på flådet og nogle halvkiksede modhug. For at undgå at blive hysterisk lavede jeg kop varm kaffe med tilhørende morgenmad. Det var nok lige dét, der skulle til, for nu kørte det langt bedre med modhuggene.

Det blev til en stribe pæne fisk i super kondition, og de fleste af dem leverede nogle seriøse fights på det spinkle grej. Turens største fisk blev en kompakt suder på 3150 gram og 57 cm lang.

Knæk og bræk - Claus Søndergaard


Brasen

15. maj 2013

Skovens træer havde den dér flotte lysegrønne farve, som de kun har i en kort periode lige kort efter, at de er sprunget ud. Sammen med de hvide drivende skyer tegnede de et flot billede på den blanke vandoverflade. Desværre var der masser af tid til at studere omgivelser – der skete nemlig intet ved agnene.
Dette ændrede sig imidlertid kort efter midnat, hvor der var lidt forsigtig aktivitet på den ene stang. Et par spage rusk i stangen og fisken kunne hurtigt landes. Det viste sig at være en god, fed brasen på 3,2 kilo og 59 cm lang.

Knæk og bræk
Claus Søndergaard


Østersøen

10. maj 2013

Efter adskillige ture uden laks fik jeg omsider hul på bylden i Østersøen igen. Det skete fredagen efter Kr. Himmelfarts dag.

På en skøn dag med havblik fik jeg, med noget besvær, lusket denne lille sag på 14,5 kilo i nettet. Resten af dagen bød kun på små-torsk, et par hornfisk samt en genudsætter.

Laksen tog en overfladestang, hvilket altid giver lidt ekstra action. Det lunede gevaldigt efter en kold og resultatløs påsketur på Bornholm.

Venlig hilsen

Jan Bressendorff


Laks fra Østersøen

9. maj 2013

Brugte Kristi Himmelfartsdag på Østersøen i det mest fantastiske vejr.

Det gav 1 torsk på 1,5 kilo, 2 hornfisk på omkring 500 gram, og sidst men ikke mindst en dejlig laks på 9,5 kilo!

Den leverede en forrygende fight.

Mvh. - Christian Hansen


Skæller og spejler

7. maj 2013

Der var tre tilbud i løbet af natten. Først blev en meget lys spejlkarpe på 7,9 kilo landet uden de store problemer, og lidt senere smuttede en rigtig flot, lille kompakt skælkarpe på 4,8 kilo i nettet.

Det var først ved den efterfølgende fotoseance om formiddagen, at der for alvor kom gang i den. Den opmærksomme seer vil måske notere sig, at min venstre kind er mørkerød i forhold til den højre. Grunden hertil skal findes i ondsindet angreb.

Da jeg stod smilende foran kameraet med den meget rolige fisk, svingede den pludselig haleroret og tildelte mig den største og mest rene kindhest, jeg har modtaget i mange år.

Synligt rystet søgte jeg straks infight og forsøgte mig med både holdegreb og bid i øret.
Men nu var dyret pludselig rolig og sammenarbejdsvillig, og jeg mener bestemt, at den har antydningen af et triumferende smil på billederne...

Med venlig hilsen - Claus Søndergaard


Forenings-rekord-aborre fra Farum Sø!!!

4. maj 2013

Mikkel Fischer - helt nyt familiemedlem i Farum Lystfiskerforening - gjorde en fangst af de helt store, da han fiskede i Farum Sø, lørdag den 4. maj 2013.

Han fangede tæt ved bådebroerne en rogntung aborre-madamme på intet mindre end 1870 gram.

Det er den hidtil største aborre fanget i Farum Sø af et medlem af Farum Lystfisker-forening - og i det hele taget den størst kendte aborre fra Farum Sø! Vi nærmer os for alvor den magiske grænse på 2 kilo!

Den tog på en rød jig med et ca. 7 gram tungt hoved kl. 1630.

Farum Sø har indenfor de seneste 4-5 år kastet adskillige vægtige aborrer af sig over 1,5 kilo!


Mikkel Fischer med rekord-aborren

Debut-gedde fra Farum Sø

3. maj 2013

Der var en smuk dis over søen, da min far og jeg kom. Vi skyndte os at rigge båden til med stangholdere og ekkolod, og så kunne vi sejle ud.
Vi startede med at fiske på 5 meter vand, men da det ikke gav nogle hug, tog vi ind på 2 meter vand.
Der gik ikke mere end et minut, før flådet dykkede. Da jeg gav modhugget, kunne jeg mærke det var en fin fisk. efter en god fight, fik vi den op. En flot fisk på 5 kilo. Efter et par hurtige billeder, kunne den svømme fint videre. Turen gav yderligere 3 gedder.

Det var en fantastisk debut min far og jeg havde i Farum Lystfiskerforening og på Farum Sø - vi glæder og allerede til næste tur! Med venlige hilsener - Malte Klingberg


Fra vinter til forår på Furesøen

3. maj 2013

Trods masser af gøremål, måtte jeg en tur ud efter premieregedder. Valget faldt på Furesøen, og i det smukkeste majvejr stod jeg ud på en blikstille sø den 3. maj, tidligt om morgen. Godt man havde taget varmt tøj på, og ikke lod sig snyde af kalenderen, for temperaturen havde været under frysepunktet i løbet af natten! Vel nok den hårde vinters sidste krampetrækninger.
Der gik ikke længe efter jeg havde sat grejet, fire stænger, tre med woblere og en med Real Eel, før den første stang bukkede sammen!

Det fik i sig selv varmen til at stige et par grader, selvom det viste sig at være en af de små på et par kilo. Efter den første kom de næste i samme størrelse op til 3 kilo med jævn frekvens op ad morgenen og formiddagen. Samtidig steg temperaturen og solen fik magt og på den måde overvandt foråret den sidste rest vinterkulde.

Lige omkring middag falder der et hug og da jeg løfter stangen, kan jeg mærke der er noget mere tyngde ude i den anden ende af linen. En kort, og ikke specielt mindeværdig fight senere, kan jeg se en lang, slank gedde komme stille og roligt med ind til båden. Alt går planmæssigt, lige indtil netningen, hvor fanden lige pludselig tager ved fisken, der får væltet sig lige ud over netkanten, mens wobleren får fat i maskerne… ARRRRRGGGG. Helt mirakuløst får jeg krænget nettet under gedden i det samme igen, og får den i rammen denne gang. Panik, panik, men det gik til sidst alligevel. Alene i båden, får jeg sacked fisken, hevet grejerne ind og speeder over til den nærmeste båd, som hjælper mig med de obligatoriske billeder til forbryderalbummet, inden fisken vejes og nænsomt returneres til sit rette element.
Vægten sluttede på 7 kg præcis inklusive vejeslyngen, så mit bud er at den nok har ligget på 6,5 kg. Sådan cirka. Efter at have sat grejet igen, kom der en mindre fisk omkring kl. 13, hvorefter fiskeriet døde helt ud frem til kl. 16, hvor jeg trak stikket og sejlede i havn.

 I alt nåede jeg op på 9 fisk i båden plus et par kontakter der ikke blev til noget. Alt i alt en rigtig fin geddepremiere i bragende flot solskinsvejr som fik varslet de gode måneder vi nu går i møde, på søen, kysten og havet.
Mvh og K&B – Jens Lieutenant Petersen


April 2013

[Til top]


Nordre mole - Frederikshavn Havn

27. april 2013

I forbindelse med det årligt tilbagevendende pligtbesøg hos svigerfamilien i Frederikshavn fik jeg sneget en fiskestang og lidt beskedent grej med - på sådan lidt "streetfishingagtig" manér. Om lørdagen så jeg så snittet til at køre ned til nordre mole ved Frederikshavn Havn.
Frederikshavn Havn er blandt landets 10 største havne og indeholder både en færge- en fragt- og en fiskerihavn samt et skibs-værft, en flådestation og huser også et par isbrydere. Og til tider også store mængder trækkende fisk - sild, makreller og hornfisk.


Fisketomt - men dejligt at lufte grejet


Fiskeabstinenser - alt vand dur!

Flere lokale fiskere var til stede og der blev talt om både havørreder, torsk og sild, men ingen havde desværre fanget noget endnu.
Og intet syn af hornfiskene.
Der var derimod - som altid - masser af den dejligt friske nordjyske luft, hvilket ikke mindst hjalp på appetitten, inden svigermors karamelrand skulle sættes til livs.
Og så var det ikke mindst dejligt at få luftet grejet på en nærmest meditativ måde. Som salig Mogens Espersen udtalte: "Lystfiskeri er den bedste måde at lave ingenting på."
Stram Line - Morten Søndergaard


Dambrugsfiskeri

27. april 2013

Jeg var for første gang i år ved kysten - temperaturen sneg sig jo til februar niveau, så det skulle være nu!

Allerede ved ankomsten spottede jeg en masse fisk - de opførte sig ikke helt som havørreder plejer at gøre, men finnerne var godt nok ørred-finner - jagtfeberen kom med det samme. Men det tog ikke lang tid, før humøret slog om i frustration: ved næsten hvert kast nappede fiskene, de fulgte efter wobbleren, men de tog ikke fat! Da jeg var næsten ved at give op, skete det alligevel - og jeg fik en mindre regnbue med helt nedslidte finner på krogen. Den har ikke været længe i det åbne vand!

Men så forstod jeg i det mindste hvad der foregik - jeg skal vende tilbage om ikke så længe, og etablere Powerbait kystfiskeri - det kunne være dræbermetoden!

Steffen Faisst


Indoor-fishing i Staterne

23. april 2013

Min arbejdsplads havde "inviteret" mig en tur til det forjættede land, nærmere bestemt Houston.
For at det hele ikke skulle gå op i arbejde smuttede jeg lige en tur forbi en mindre "grejbiks" kaldet Bass Pro Shop.
Jeg ved fra tidligere ture til USA at det meste er større herovre, men det var alligevel overvældende at gå rundt i en grejbutik størrelse XXXXXXXL. Det var faktisk så vildt imponerende, at jeg slet ikke fik købt noget! Det gør jeg næste gang.

Med venlig hilsen - Benny Normann Jensen


Blekinge-gedder

19./21. april 2013

Jagt & Fiskerimagasinet arrangerede geddetur til Blekinge d. 19.-21. april 2013, hvor der var 17 personer tilmeldt. Blekinge området, vi fisker i, ligger mellem Karlshamn og Rönneby og bare 3 timers kørsel fra København. Fordelen ved at fiske gedder i Sverige er, at de ikke er fredede i april måned, så vi starter og forlænger geddesæsonen på denne måde. Vi dyrker desuden Catch & Release fiskeri, så bestanden beskyttes fremadrettet

Isen var kun gået 2 dage før vi ankom, hvilket betød, at de fleste gedder ikke var blevet fisket på i over et halvt år. Vi hørte kun om én person, som havde fisket de 2 foregående dage inden vi ankom, som havde fanget masser af gedder og bedste dag fik han hele 41 gedder alene mand på vandet i en stor vig - dog ingen store! Stor optimisme inden første fiskedag fredag.

Bedste båd fangede 17 gedder fredag (med Peter og Palle) - største på 6,1 kilo gik til undertegnede i vigen, hvor vi bor ved Granäs, men der kom en del 4-6 kilo fisk yderligere. Lørdag stilnede vinden helt af og vi havde flot og stille vejr de sidste 2 dage - ikke det bedste gedde-vejr... Alligevel fangede undertegnedes båd imponerende 18 stk. op til 5,3 kilo. Lørdag - de andre deltagere havde svingende fangster og der skulle virkelig kæmpes for fiskene. Søndag var der virkelig mange svenske både på vandet og man skulle trække et nr. i hver vig...

Undertegnedes båd blev ved og kunne liste en fisk her og der. Det blev til 9 gedder til min båd Søndag op til 7,0 kg til Christian Hedegaard - at undertegnet havde en stor fisk efter flere gange på anskudt 8-12kg. og det samme gjorde sig gældende for en af de andre deltagere, det gør det jo absolut ikke kedeligt og adrenalinet pumper rundt i kroppen...
Vi havde desuden rigtig mange "følgere" efter agnenen på det lave og klare vand, så fiskedagene gik meget hurtigt...

Søndag eftermiddag blev jeg ringet op af en af min gode bekendte, som var med på turen. Jan Weber om en kæmpe gedde, som han lige havde fanget! Da han fortalte om størrelsen måtte jeg lige ned at side og sunde mig - gedden vejede imponerende 14,4 kilo og 116 cm lang. Den var hele 63 cm om livet og fik selvfølgelig friheden efter en kort fotosession, da den var tæt på gydningen.

En fisk som denne kommer der meget få af, og Jan´s drømmefisk fik allerede tankerne frem på en ny planlagt fisketur til Blekinge i april 2014, hvis nogen vil med? Gedden er den største jeg har hørt om i de sidste 4 år.

Fotoet af undertegnedes gedde blev ikke så godt, da det var en kunde, som tog det... :-)

Se alle vores arrangementer på vores hjemmeside: www.jagtogfiskerimagasinet.dk/kat222-Aktiviteter

Vi havde desuden DK4 med på turen, for at filme til et program, som sendes i løbet af maj måned.
Flere af fangsterne er således dokumenteret via DK4's 25 minutter program som sendes flere gange i maj, hvor undertegnede fortæller og demonstrerer diverse agn, teknikker m.m.
Mvh. - Andreas Holm Nielsen


NY KLUBERKORD - put & take bækørred

20. april 2013

Hej Farum Lystfiskerforening

Det er ikke blevet til meget fiskeri på det seneste, da jeg lige er blevet husejer.

Men der er da kommet lidt fisk på land - blandt andet denne fine bækørred fra Store Rosenbusk Put & Take på 3,250 kilo og 60 cm.

Det er ny personlig rekord for mig og også ny klubrekord, så vidt jeg kan se på  klubrekord-listen :-)

Den blev fanget på en spinner.

Mvh. Paw Meinertsen


Skærgårdsgedder

19. april 2013

Jeg har lige været sammen med min gode ven Palle i Sverige. To weekender med geddefiskeri fra båd i den sydsvenske skærgård. Så bliver det ikke bedre!

Den første Weekend var vi for tidligt ude, forstået på den måde, at vandet var koldt og der manglede ca. en halv meters vand. Når man så på sivene, så stod vandlinjen under sivenes rødder. Der var ikke mulighed for nogen gedde at mase sig ind i sivene for at gyde.

På den anden side var vandtemperaturen et sted mellem 1,2-5,6 grader, Så det var en svær nød at knække. Så den føste dag fik Palle en fisk, ca.3 kilo og jeg fik ingen. Anden dagen fik jeg tre og Palle ingen. Alle tre fra tre til et kilo. Vi brugt stort set alle vores agn i kasserne for at se hvad gedderne ville have. Lige fra Buster jerkbait, swimbaits, softbaits og shads til spinnere i alle afskyginger. Men det blev kun til de fire fisk den weekend.

Næste weekend havde der ikke været nattefrost og vi havde set på Sveriges vejr, at de havde haft en del sol og masser af vind, så forventningerne var helt i top. Da vi landede derovre gik der historier om at andre fiskere havde fået over 30 fisk i bådene, så vi sejlede ud næste morgen med den vildelse fiskefeber. Det blev ikke bedre af at det første sted vi fandt, der fik jeg fanget en 3 kilos gedde i tredie kast, og kort tid efter fik jeg to mindre gedder på kiloet. Vi så mange mudderskyer fra fisk vi skræmte væk med båden, trods en ny indkøbt elmotor. Og vi så nok endnu flere fisk svømme væk og andre følge vores agn.
Vandet vi fiskede i var for det meste meget klart med sigtbarhed på halvanden til to meter. Vi fiskede nok mest på halvanden til en meters vand, og med polaroid briller er det særligt let at se fiskene. Så vi har nok været helt stive i kroppen af alle de fisk vi så det meste af  tiden og koncentrationen har sjældent været så intens.

Vi fandt flere små vige med fisk, store som små. Største fisk i båden var omkring de 6 kilo, men vi så flere som vi har tippet til at være et sted mellem 8-10 kilo. Samlet set fik vi 19 fisk i båden den sidste weekend, og som jeg husker det mistede vi 5-10 fisk, dels fordi gedderne af og til huggede noget så stille at man blev i tvivl om agnen lige strejfede et siv eller om det var et hug ??? Vi fiskede med jerkbaits som når baiten slår ud til siden godt kan være svære at have 100% kontakt til. Vi oplevede at se en 4,5 kilos fisk hugge på min bait ca. tre meter fra båden, og jeg kunne ikke mærke det mindste i stangen. Så det er noget så vigtigt at have stram line når man jerk fisker. Der må vi blive bedre, men 19 fisk er heller ikke dårligt ;-)

Når jeg tænker tilbage på de to ture dukker der billeder op for mit indre blik af skønne vige med blikstille vand, billeder af fisk der slår vandet til skum, billeder af fugletræk over vores hoveder. En god fiske makker der hjælper med at lande fisk og dele sin begejstring med.

Men særlig tydeligt står de oplevelser vi havde med at genudsætte fiskene, så ved jeg at vi på kommende ture har mulighed for at fange dem igen.

Venlig hilsen, Peter Agis Larsen


Endelig forår på Farum Sø

19. april 2013

Så blev det, oven på hvad der kun kan betegnes som "Det fordømte forår", endelig noget der mindede om anstændigt fiskevejr.

Det skulle fejres med et aborresats på Farum Sø den 19. april 2013. Med i båden var en prominent gæst, nemlig Morten Søndergaard.

På trods af at Morten var med, nåede vi desværre ikke i nærheden af rekorder af nogen art.

Det anstændige fiskevejr vekslede en del, mellem ganske charmerende og en anelse råt, og aborrerne var også i deres humørsyge hjørne.

Vi havde masser af hug, men missede flere, end man har det helt godt med. Og af og til var de drilske sortstribede et mindre kvarter om at trække flåddet bare en millimeter under. I værste tilfælde for så at spytte agnen ud igen nanosekundet efter.

Det blev dog til 26 aborrer med de største på 1,25 - 1,1 - 0,875 - 0,85 og 0,65 kilo.

Alle de store aborrer blev genudsat, sammen med en del artsfæller og en gedde omkring et par kilo, der også lige ville op og hilse på.

Bortset fra tre aborrer, der lod sig friste af en jig, blev hele baduljen taget på flådfiskede småskaller og løjer.

Med en sådan samlet fangst ville man være et skarn, hvis man var rigtig utilfreds. Men næste gang så slår vi altså rekorden, af hvilken art den så vil vise sig at være!

Forårshilsner - Jacob Bøggild


100 havørreder på 3 dage

17. / 18. / 19. april 2013

Onsdag den 17. april 2013
Jeg havde jeg 3 timer til en tur i fjorden, inden arbejde. Det var med stor forventning og glæde at jeg parkerede bilen, riggede fluestangen til og begav mig ned til mit start punkt.
Glæde og forventning blev dog hurtigt vendt til irritation og frustration, da jeg i første kast fik fyret mit skyde hoved af sted, uden at det kom med ind igen...
Nu var de 3 timer med ét blevet til max. 1 ½, da jeg nu skulle forbi Sport Dres efter et nyt skydehoved.

Efter 5 minutters arrigskab, satte jeg forfang og flue på min running line, og måtte leve med min begrænsede kaste længde. Men halvanden time senere, da jeg kørte mod sportdress, havde min øv start vendt sig til 10 dejlige havørred med de 3 største mellem 1,5 – 2 kg.

Torsdag den 18. april 2013
Bevæbnet med et nyt skydehoved skulle der fiskes igennem. Det skulle vise sig at blive en god dag i fjorden. Da jeg havde genudsat en blank og tyk fisk på 1,2 kg som også var dagens havørred nummer 50, valgte jeg at sige at nu måtte nok være nok.
Det havde været en super tur, masser af solskin, strandskader, fasaner, viber og alskens dykænder og med kun 5 fisk under målet, og mange flotte og blanke fisk.

Fredag den 19. april 2013
Var nødt til at tage af sted igen! Vejret var nu overskyet og med hvad der føltes som vindstyrke orkan. Da det var meget vanskeligt at kaste, valgte jeg at skifte plads. Det skulle vise sig at der det nye sted, også stod pænt med hug villige fisk.
På trods af det dårlige vejr, blev det som altid en dejlig oplevelse. Og som dagen før, blev det muligt at genudsætte flere rigtig flotte fisk.
Da jeg havde genudsat nummer 40, valgte jeg at sige stop i respekt for ordet lystfiskeri. Da havde jeg fanget og genudsat 100 havørred, hvilket jo også er en fin overskrift til en fangstrapport.

Med venlig hilsen - Anders Villadsen


Forår ved åen

15. april 2013

Så blev det pludselig forår med høj sol og varme i luften til glæde for mennesker og dyr. Rimterne var trukket op, og tranerne cirklede i luften.

Naturoplevelsen blev intensiveret af vitaminerne i den friske gødning fra den nærliggende mark! Heldigvis kunne fiskene lokkes til biddet med kortere og længere hugperioder.

Turens største rimte var en fisk på 2 kilo rent, og en havørred på 2,6 kilo måtte også lige op og vende.

Knæk og bræk
Claus Søndergaard


Marts 2013

[Til top]


Cape Verde 2013 - Bluemarlin-eventyr!

Marts 2013

Så går turen sydover til de blå marlins paradis med fly til Lissabon og direkte videre til Sau Vicente en af de vestligste øer på Cape Verde.

Da Kent og jeg ankommer til Mindelo er meldingerne fra de sidste dages fiskeri blandt andet, at min ven Ronny Andén og hans svoger Nino har fisket 9 dage og fanget 3 bluemarlin op til 500 lbs samt flere amberjacks op til 25 kilo på speed jigging.

Vi beslutter, at sejle til Sau Nicolau og turen går syd om Sau Vicente, da det blæser kraftigt fra nord. Undervejs fanger Kent sin første Yellow Finn på ca. 10 kilo som senere bliver serveret til et overdådigt måltid på det lokale pensionat.

Mandag morgen den 11. marts 2013 sejler vi mod syd til et område hvor der igennem tiden er fanget rigtigt mange store marlins. De første mange timer er den eneste underholdning et par flyvefisk der laver luft akrobatik.
Som et lyn fra en klar himmel udløses både long left og right og inden jeg har set mig om har en marlin forelsket sig i en af vores teasere. Så til lyden fra to skrigende hjul forsøger jeg at liste en Ballyhoo ud.

Mens Kent er kommet i stolen og i gang med at fighte sin første bluemarlin fjumre jeg rundt med min agn for at få den tredje marlin til at hugge men uden held. Fisken slår til agnen én gang uden at tage ordentlig fat, imens er de to andre fisk også smuttet. Surt show, da vi ikke oplever andet resten af dagen. I anledning af Kents 54 års fødselsdag har Zak og jeg arrangeret Pink Languster fra en lokal fisker til aftensmad.
Zak, Xi og jeg mæsker os til vi er lige ved at revne men for Kent smagte det bare af en sej elastik. Det hjalp dog lidt da vi efterfølgende fik serveret en kæmpe lagkage )-:

Tirsdag den 12. marts 2013 tager vi revanche og Kent fanger efter en god fight og diverse tossede hop sin første blue marlin på 450 lbs.

Vi fanger yderlige 2 marlin en 300 lbs og som afslutning fanger Kent en lille fyr på 175 lbs.

Dagen byder også på en stor flok grindehvaler som boltrer sig lige uden for havnen.

Onsdag den 13. marts 2013 bliver stort set en gentagelse af dagen før med meget aktion, hvor jeg blandt andet fanger en 400 lbs standup på 50 lbs grej - super fight. Da dagen er omme, har vi fanget 4 marlin og rejst 2 andre som ikke huggede.


Thomas med den kommede Edge popperstang monteret med fastspolehjul

Torsdag den 14. marts 2013 skal vise sig at blive helt vild. Efter et par timer nærmer vi os lavvande og så går det ellers stærkt med masser af aktion og mistede fisk samt en skipper, der råber og skriger.
I 3. forsøg, hvor vi teaser en marlin op bag båden, kaster jeg en ballyhoo ud som omgående bliver slugt! Det lykkedes mig at kroge fisken på en ny Edge popperstang der bliver lanceret til 2014, monteret med fastspolehjul.
Efter en hektisk fight ligger marlinen ved bådsiden klar til at blive afkroget og genudsat.
Sidst på dagen fanger Kent sin første whitemarlin på ca. 60 lbs. Efter et par hurtige billeder inde i båden får den friheden igen. Midt i hele cirkusset dukker en stor hammerhaj og lidt senere en pukkelhval op tæt på båden. Da dagen er omme har vi fanget 4 blue marlin, mistet 5 og yderligere rejst 2 som ikke huggede samt Kents whitemarlin - hvilken dag (-: Det eneste negative er, at det var vores sidste dag for dagen efter går det hjem over til Mindelo.


Thomas arbejder med standup-grejet på 50 lbs.

På turen hjem fanger Kent sin første Wahoo og jeg fanger en marlin standup 350 lb, lidt senere skriger det ene teaserhjul og en marlin har inhaleret hele teaseren men må dog slippe igen, hvorefter den suser ud og tager long left og efter et udløb ryger krogen ud )-: Det var enden på en super tur til Cape Verde og så går det hjemover til minus 15 grader og snestorm!

Samlet resultat

Thomas: 7 stk. blue marlin 400-350-300-300-300-250 og 250 lbs

Kent: 5 stk. blue marlin 450-350-250-350 og 175 samt 1 stk. white marlin 60 lbs,  1 stk. wahoo 12 kilo og 1 stk. yellowfin tun 10 kilo.

Tekst: Thomas Petersen / Fotos: Thomas Petersen & Kent


Påske-laksetur til Sverige

30. marts - 1. april 2013

Underetegnede har været på laksetur i Sverige fra lørdag den 30. marts 2013 til mandag den 1. april 2013.

På grund af en del vind kørte vi til Sverige lidt op ad formiddagen, da vi kunne se på vejrsituationen, at der ville være store bølger ude i Østersøen. Vi ankom kl. 1400 til Sydsverige og fik sat båden i vandet. Der var 2 meter store dønninger fra de foregående dages blæsevejr og det var ikke særlig sjovt at sætte grejet i det hårde vejr...
Efter 1-2 timer lagde bølger og vind sig helt og vi havde en fantastisk eftermiddag/aften med 4 laks i båden op til 9,5 kilo til undertegnede.

Påske søndag ankom der flere danske både og vi havde en kanon flot dag på vandet med høj solskin og kun lidt vind og bølger.
Denne dag gav vi den max. gas og landede hele 10 laks med største på 9,7 kilo til min kammerat samt missede yderligere lidt hug.

Nætterne overnattede vi i kammeratens båd, og da temperaturen sneg sig ned under minus 5 graders frost, var vi glade for at der var installeret oliefyr i båden, så vi havde 28 +grader inde i kabinen :-)

Påske mandag startede med nogle bølger fra morgenstunden, men igen lagde vind og bølger sig i løbet af dagen, så vi oplevede et fantastisk vejr og havde godt fiskeri.

Fiskeriet var sværere end om søndagen, men vi nåede da alligevel op på 6 laks denne dag - største på 10,2 kilo til makkeren.

Undertegnede smed en fin en på 11-12 kilo tæt ved bådsiden da krogholdet røg - så det var lidt bittert

Men alt i alt en super fed tur med 20 fangede laks til 2 mand - det må vel siges at være godkendt :-)

Mvh. - Andreas Holm Nielsen


Sølv og solskin på Østersøen

16. marts 2013

Var på havet på den nok eneste reelle dag i marts, hvor det var anstændigt forårsvejr. Total fladt vand og forårssol, så bliver det kun bedre, når man også fanger mange fisk. Det skal jeg love for vi gjorde den dag! På en dag hvor fiskeriet egentlig ikke var decideret nemt, havde vi ni laks i båden op til 16,5 kg, som skipper tog. Min største den dag lå på 13,6 kg, og dermed kun 100 gr. mindre end min PR fra sidste år. Fantastiske fisk, der leverede nogle helt ekstraordinært gode fights. Sjovt nok kom alle dagens fisk i båden under to rimelig crazy, sammenhængende hugperioder.

Den første om formiddagen, hvor vi tog fem fisk i streg, derefter omkring 15-16 tiden hvor der kom yderligere fire fisk i båden. Så i mellemtiden var der god tid til at nyde forårssolen og en kold. Alt i alt en ”stille” dag, kun afbrudt af et par timers totalt intensiv action.

Mvh og K&B – Jens L. Pedersen


Frosttur til Tryggen

15. marts 2013

Det var den smukkeste morgen - tung frost, helt vindstille og smuk solopgang. Men temperaturen gjorde desværre fiskeriet besværligt, idet løberinge, flåd og agn konstant blev overiset. Det var helt umuligt, og jeg var faktisk på vej tilbage til bilen, læs kaffen, da en 1,5 kilos ørred forbarmede sig over mig. Jeg havde dog nær aldrig fået den på land, idet topøjet frøs til og umuliggjorde indspinning. Men ved at holde stang og net yderst lykkedes det lige netop at tippe dyret i nettet.

Efter en kop kaffe var både temperaturen og humøret steget lidt, og jeg gav den et sats mere. Der var dog ikke meget liv at spore i det lave vand, og da flådet forsvandt, var jeg ret sikker på, at det atter var bunden. Kontante rusk fik mig imidlertid hurtigt på andre tanker.

Fisken var svær at vurdere i starten, men da den pludselig fik et flip og strøg mavesur 15 meter opstrøms, fik jeg en fornemmelse af, at der var tale om en pæn fisk. Den forblev ved bunden og havde set sig lun på et nedsunket træ ved modsatte brink. Det var jeg dog ikke så meget for, og jeg fik heldigvis presset den ud på et ufarligt område, hvor vi kunne lege færdigt. Med lidt god vilje var der lige plads til dyret i pandenettet. Den målte 74 cm og vejede 3,975 gram. Efter et par hurtige fotos havde den igen vand under bugen og svømmede sikkert over til sit elskede træ...

Afslutningsvis valgte en velproportioneret 4+ gedde at foretage en resolut afstraffelse af min lille Meps spinner. I hugget drejede fisken lidt under overfladen og den lyse bug snød, så jeg først troede, at det var en god overspringer, men det viste sig altså at være en fed gedde. Alt i alt en super formiddag ved vandet.

Knæk og bræk - Claus Søndergaard


Årets første rimte

04. marts 2013

Man havde fundet spændetrøjen frem, og jeg var klar til indlæggelse.
Men endelig blev det forår, og der blev tilmed åbnet for fiskeriet i Odense Å. Så mens der stadig var låg på søerne, befandt jeg mig mandag den 04. marts ved strømmende vand.
Jeg var efter rimte, og der gik ikke lang tid før, der kom det første nøk i stangspidsen. En lang og flot han-rimte faldt for et stykke brød, fisket med en feeder fyldt med blendet brød og hampemel. Fisken vejede 2,500 kilo.

Turen gav yderligere en rimte på 1,975 kilo, samt tre brasen med den største på 2,700 kilo. Men den første rimte forblev den største rimte.

De bedste fiskehilsner, Rune Seymour


Februar 2013

[Til top]


STOR-torsk fra Øresund!

26. februar 2013

Jeg har været en del gange ude på Sundet i min torskemaskine "ULK" i løbet af de sidste 3 måneders tid.

Det er blevet til vildt mange torsk, ja ca. dobbelt så mange i gennemsnit pr. tur i forhold til sidste år.

Der har faktisk kun været en lille uge med skodfiskeri i februar og hvad angår antallet af målere, så ligger antallet ca. på det samme som sidste år indtil nu.

Den største hidtil fangede jeg den 26. februar 2013 og den vejede 20,5 kilo

Måske et lidt blodigt foto, men det er hvad der sker, når man er alene i båden og fuld af begejstring.

Stortorske hilsner - Steen Kehler


Esrum å

24. februar 2013

Når vejret er som det er lige nu, og man ikke rigtig kan dyrke det fiskeri man helst vil, så må vi lystfiskere jo tilpasse os.

Lucas og jeg skulle ud, men hvor? Efter en længere efterforskning faldt ideen pludseligt på et fiskeri vi ellers ikke har dyrket før, nemlig havørredfiskeri i åen. Uden den største erfaring om netop dette fiskeri kastede vi os alligevel ud i det. Det måtte vel være næsten det samme som at fiske bækørreden, og det kan vi da finde ud af.
Næste beslutning var så om hvor dette skulle foregå, så valget faldt på Esrum å, nu hvor den ikke lå så sindssygt langt væk.


Med lidt besvær fandt vi endelig ud af hvor strækket begyndte som vi medlemmer af Farum LF. har rettighed til. Åen var fed, der var nogle lækre banker og huller samt fede brinke fiskene kunne stå inde under. Til tider glemte man helt virkelighedens kolde verden og kunne drømme sig til en sommeraften bevæbnet med en klasse 3 fluestang og nogle tørfluer... Mhmm...glædelsen til varmere vejr er enorm!

Der gik ikke lang tid før vi havde den første kontakt, imens Lucas var igang med sit kast, kom et par forvirrede råvildt løbende forbi hvilket stjal vores opmærksomhed væk fra fiskeriet.

 

Da mine øjne igen blev rettet mod åen kunne jeg følge en flot trykbølge direkte hen mod Lucas's spinner. Opdagelsen blev udtrykket i form af ord der mest lød som om at jeg havde fået for meget at drikke, og han nåede da også at løfte spinneren op ad vandet før fisken fik sin chance. Nyt kast, efterfølger igen, endnu et kast der i sin ivrighed endte i træet. Som den gode kammerat han er, fik jeg lov til at prøve med wobleren. Nedstrøms med den, men her blev der ikke vist nogen interesse. I andet kast passerede wobleren brinken ved egen bred, og så knaldede fisken. Jep, den var god nok, det var sgu´ en havørred.


Fisken var træt og gav forholdsvis hurtig op efter de obligatoriske havørredrusk i overfladen. En lidt slidt, men flot, hanfisk måtte op og blive en del af fiskealbummet. Hurtigt kom den tilbage igen hvor den kom fra, så hverken vægt eller længde blev målt. Så var missionen da fuldført, nu skulle Lucas bare lige ha' sig en fisk også!

Efter et par blanke grønlændere var der endelig en fisk med lidt størrelse på til Lucas. Overraskelsen kom så da vi fandt ud af at det var en forholdsvis stor bækørred på en 40-42 cm. Smuk fisk, der oven i købet var i en "2-tone", noget jeg kun har set hos karper.
 

 

Resten af dagen gik ikke så nemt, den der med "at det bare må være ligesom bækørred fiskeri" den holdt ikke rigtig stik. Alle de steder hvor man selv havde stilt sig hvis man var en havørred holdt ingen fisk, men når vi endelig skræmte dem, var det på nogle kedelige stræk hvor der ingen gemmesteder var og hvor åen nærmest gik over i en kanalagtig tilstand.

Længere nede af åen kunne man desværre se de sørgelige rester af de brinker der engang havde været ude i vandet, og som nu lå oppe på land. Vi havde begge hørt om den gravko som skulle ha' smadret de naturlige opholdsteder for ørreden i åen og godt så det da heller ikke ud, det så faktisk rigtig trist ud.
Så vi vendte snuden hjemad, og var kun tilfredse over dagens resultat og den fede natur!

Knæk og bræk - Morten Manniche


Tur til åen

24. februar 2013

Hejsa Farum

Jeg var en tur i åen søndag den 24. februar 2013.

Jeg fik et par havbasser på havefluen med denne fine 55 centimeter som den største :-)
Det var en kold og blæsende dag :-)

Hilsen fra Paw Meinertsen


Langesats blev til torsketur

23. februar 2013

Hej Farum

Jeg var på langetur med skibet Juventus lørdg den 23. fenruar 2013.

Desværre blev det ikke til langer.

jeg fik i stedet et par torsk med denne her på 4,4 kilo som den største :-)

Mvh. Paw Meinertsen


Trolling-laks

16. februar 2013

Hej Farum LF.

Jeg var en tur med Team Garmin på møn, hvor der havde været godt fiskeri i tiden op til.

Det var der stadig!

V havde masser af fisk oppe at vende med denne på 12 kilo som den største :-)

Mvh. Paw Meinertsen


Ørreder i Tryggen

08. februar 2013

Der var sne og fugle i luften, herunder masser af grågæs, men også en enkelt ørn, der flaksede rundt lettere irriteret over at have to små arrige krager i halen.

Åen var bred med masser af vand og fin strøm. Flere ørreder bød sig til, og tre af dem var oppe og vende.
Dagens største var en fisk på 2425 gram, mens de to øvrige lå lige under 2 kilo.

Knæk og bræk - Claus Søndergaard


Godt begyndt er halvt fuldendt

03. februar 2013

Søndag den 3. februar 2013 drog Lucas Msiska, Martin Berg og undertegnede til Stevns for at fiske havørred. Med friske fangstrapporter om alt fra sindssygt fiskeri til nulture, var forventninger enorme, trods en forbandet halsbetændelse der ikke just blev bedre af en kold dag i waders. Tankerne om at blive hjemme aftenen inden var også lige oppe at vende et par gange, men blev da heldigvis overdøvet af den enorme fiskefeber som ophober sig i store mængder for tiden.

Mine forrige natteture i sommers smed ingen  havørred af sig, men derimod aborre over kiloet og en steelhead, så forventningerne om en klump- fisk kom også på tale da der blev snakket i bilen.
Vi ankom til pladsen og fik en kop kaffe imens blikket var rettet mod den flade overflade, hvor den mindste brydning kunne spottes oppe fra den høje klint, hvor vi netop sad. Første ring fra fisk, anden ring.........stilhed....... endnu en brydning og af sted med os!
Med en knækket fluestang var jeg denne dag bevæbnet med spinnestangen, og der skulle da også kun gå et kvarter før jeg havde fast fisk - helt ude i kastet. Tunge rusk og en stille gang i vandet - altid et godt tegn, men måske også tegn på en farvet fisk?
Fisken afslørede sig selv i et spring og så begyndte lille-ryste-per for alvor at sætte gang i mig. Heldigvis fik Lucas landet fisken uden problemer. En rigtig flot, solid, blank overspringer på 4,2 kilo og 74 cm lang, en rigtig Stevns havørred.
Flere fisk kom ikke på tale den dag, hverken til mig eller de andre drenge, men klage kunne vi dog ikke!

Knæk og bræk - Morten Manniche


JANUAR 2013

[Til top]


Borebisse på isen

27. januar 2013

Så meldte vinteren endelig sin ankomst til, at der kunne bores huller gennem isen. Derfor blev var jeg på isen i sidste weekend i januar, og så skulle der bores gennem den 16 cm, betonstærke kerneis! Man sover godt, efter at have boret 30-40 huller og gået et par kilometer med oppakning og kælk.

Men de to dage gav en god og helt særlig naturoplevelse, som det nu en gang er at være på isen, men som det som regel er tilfældet med isfiskeri, er det ikke fordi det er en ”action-packed” fiskeform. Jeg fik dog tre gedder op til 2 kg. og en håndfuld mindre aborrer op til 3-400 gr. Mistede en enkelt gedde. Gedderne blev taget på boosted, død sild fisket lige over bunden, mens aborrerne blev overlistet på balancepirk. Fik knækket en fiskestang da jeg gav modhug, så der blev også ”ofret” lidt grej på turen.

Med ømme arme og skuldre – Jens L. Pedersen


Revanche!

18. januar 2013

Var med på januar-buleturen 18/1, der var hyggelig som altid, men uden fisk til undertegnede. Både Bjarne, Niels Godsk og Basse der stod ved siden af mig ramte fisk en gang i mellem. Jeg ramte intet! Så jeg måtte ud på dagen høre på en del gas fra de gutter ;-) Men ok, fiskeriet VAR ikke nemt på denne foreningens første buletur i 2013.

Nå, men det skulle vise sig, at jeg fik buddet i kammeratens småbåd dagen efter, så der var jeg ikke sen til at takke ja til invitationen.

Vi kom ud om morgen, og lagde os på et par af de velkendte pladser, uden det store resultat de første par timer. Skiftede lidt plads og prøvede lidt af. Men så kom der for alvor gang i fiskeriet omkring kl. 9-10 stykker! Torskene havde sat sig som lyn og torden på de pladser, hvor de kort forinden havde svævet lidt oppe i vandet. Så der var masser af fine buler på loddet og masser af kontakt til fiskene. De fleste fisk lå på 3-5 kg., men vi fik enkelte op til 8-9 kg. Ingen målere den dag desværre, men en dejlig dag på vandet, som gav lange arme, og ikke mindst lidt tiltrængt revanche oven på klubturen dagen før
;-)

Mvh og K&B – Jens L. Pedersen

 

Vintergedder fra Furesøen

5. januar 2013

Hej Farum LF!
Lørdag den 5. januar 2013 var jeg med min gode kammerat Lucas Msiska på årets første geddesats.
Valget blev truffet hurtigt, det var helt klart Furesøen som stod for skud. Med det milde vejr der har været det seneste stykke tid var det intet problem at få fat i agn, og så var det jo skønt at der var mulighed for at leje en båd på denne årstid!
Fiskeriet gik ret sløjt op af dagen og det var svært at finde ud af hvor fiskene stod. Vi nåede dog at smide hele 5 fisk inden den første fisk blev landet, så der blev diskuteret på kryds og tværs imellem hvem der var den mest usle lystfisker i båden.
Efter få fisk at se på fjernsynet kom der pludselig store mængder af skaller ind på skærmen ved skrænterne foran Stavnsholt. Hele 7 meter høje og 100-150 meter lange stimer, stod tæt pakket, også kom der ellers dobbelt hug.
Første fisk gik til Lucas, den havde snuppet en 700 grams karusse på den ene bundstang og stod tung og stille dernede, alt sammen noget som tegner på en fin fisk.
Ud af øjenkrogen så jeg en paravane forsvinde hurtig under vand og jeg knaldede til fisken.


Morten Manniche med 2 fine gedder

Efter to udramatiske fights, som Furesøens gedder i disse kalibre ellers sagtens kan præstere, havde vi to fisk på præcis samme størrelse i båden. Vægten lå og hyggede sig i bilen så vi anslog fiskene til ca. 6,5 kilo. Efter dette fik området sig en tur eller 5 igen, men ingen hug blev det til yderligere. Dejligt at komme ud og få noget flex, når der i disse perioder er alt for meget trang til fiskeri.


Morten Manniche med gedde på 6,5 kilo


Lucas Msiska med gedde på 6,5 kilo

Knæk & bræk - Morten Manniche


[Til top]